TŮMA, František. Nahrávání, přepisování a analyzování interakce pomocí konverzační analýzy. In Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku (QAK): Hermeneutická spirála, (re)interpretace a hledání významu. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nahrávání, přepisování a analyzování interakce pomocí konverzační analýzy
Název anglicky Recording, transcribing and analyzing interaction using conversation analysis
Autoři TŮMA, František.
Vydání Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku (QAK): Hermeneutická spirála, (re)interpretace a hledání významu, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky konverzační analýza; interakce ve třídě; metodologie výzkumu; transkripce
Klíčová slova anglicky conversation analysis; classroom interaction; research methods; transcription
Změnil Změnil: doc. Mgr. František Tůma, Ph.D., učo 119281. Změněno: 6. 3. 2017 13:26.
Anotace
Cílem příspěvku je pojednat o procesech sběru a analýzy dat v konverzačněanalytickém výzkumu. Po krátkém shrnutí východisek konverzační analýzy pojednám o volbách, které mohou výrazně ovlivnit analýzu. Jedná se o záběr dat, která budou sbírána (zvukový záznam, videozáznam, paradox pozorovatele; terénní poznámky, výukové pomůcky a materiály, atd.), transkripční systém (zaměření na různé aspekty záznamu, neverbální chování účastníků), a postup analýzy (výběr dat vstupujících do analýzy, vztah analýzy a transkripce). Uvedené volby budu v příspěvku ilustrovat na datech a výstupech z výzkumného projektu Interakce ve výuce anglického jazyka na vysoké škole (GAČR 15-08857S).
Anotace anglicky
The aim of this paper is to discuss the processes of data collection and analysis in conversation-analytic (CA) research. After a summary of the assumptions that underlie CA I will discuss the options that may significantly influence the analysis. These options include the range of data to be collected (audio recordings, video recordings, the observer’s paradox; field notes, teaching materials, etc.), transcription system (focus on various aspects of the recordings, the participants’ non-verbal behavior), and the analytic procedure (selection of data for analysis, the relationship between analysis and transcription). To exemplify these choices I will use the data and outcomes from the research project Classroom interaction in English language teaching in higher education (GAČR 15-08857S).
Návaznosti
GA15-08857S, projekt VaVNázev: Interakce ve výuce anglického jazyka na vysoké škole
Investor: Grantová agentura ČR, Interakce ve výuce anglického jazyka na vysoké škole
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 17:07