ZÜNDORF, Iva. Zur Sprachwissenschaft mit Gefühl und über den Sinn des Ganzen. In Týden humanitních věd na FF MU, Brno. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zur Sprachwissenschaft mit Gefühl und über den Sinn des Ganzen
Název anglicky On linguistics with feeling and on the sense of all this
Autoři ZÜNDORF, Iva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Týden humanitních věd na FF MU, Brno, 2016.
Další údaje
Originální jazyk němčina
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00093860
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky emotions; codes; text analysis
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Vlastimil Brom, Ph.D., učo 10978. Změněno: 24. 4. 2017 11:14.
Anotace
Výrazy emocionality v textu lze chápat jako (hyper)propozice, tedy jako výrazy individuálního stanoviska autora ke stavu věcí. Lze je však interpretovat i jako verbalizované scénáře založené na naší zkušenosti. Narativní text vede ve svých fiktivních situacích a kontextech k rekonstrukci takového očekávaného schématu, ale současně i k jeho aktualizaci, s čímž se autor i čtenář textu musí vyrovnat. Tématem přednášky je otázka, jakým způsobem se tyto prvky v rovině textu zapojují, proč má jazykovědná analýza textu specifickou kognitivní dimenzi a proč je dobré se jí zabývat.
Anotace anglicky
Expressions of emotionality in text can be understood as (hyper)propositions, as individual attitudes to a proposition, they can also be interpreted as verbalized scenarios basing on experience. Narrative text, with its fictional situations and contexts, leads to a reconstruction of the expected emotional script, i.e. to its actualization both by the producer and the receiver. The paper discusses the question how these elements work in text, why the text analysis thus has a specific cognitive dimension and why is it worth to deal with.
Návaznosti
MUNI/A/1158/2015, interní kód MUNázev: Vývojové tendence současného německého jazyka a literatury, zejména v česko-německé konfrontaci, včetně skandinavistiky a nederlandistiky (Akronym: SV 2016 ÚGNN)
Investor: Masarykova univerzita, Vývojové tendence současného německého jazyka a literatury, zejména v česko-německé konfrontaci, včetně skandinavistiky a nederlandistiky, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:03