p 2016

Zur Sprachwissenschaft mit Gefühl und über den Sinn des Ganzen

ZÜNDORF, Iva

Základní údaje

Originální název

Zur Sprachwissenschaft mit Gefühl und über den Sinn des Ganzen

Název anglicky

On linguistics with feeling and on the sense of all this

Autoři

ZÜNDORF, Iva (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Týden humanitních věd na FF MU, Brno, 2016

Další údaje

Jazyk

němčina

Typ výsledku

Vyžádané přednášky

Obor

60200 6.2 Languages and Literature

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14210/16:00093860

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

Klíčová slova anglicky

emotions; codes; text analysis

Štítky

Změněno: 24. 4. 2017 11:14, Mgr. Vlastimil Brom, Ph.D.

Anotace

V originále

Výrazy emocionality v textu lze chápat jako (hyper)propozice, tedy jako výrazy individuálního stanoviska autora ke stavu věcí. Lze je však interpretovat i jako verbalizované scénáře založené na naší zkušenosti. Narativní text vede ve svých fiktivních situacích a kontextech k rekonstrukci takového očekávaného schématu, ale současně i k jeho aktualizaci, s čímž se autor i čtenář textu musí vyrovnat. Tématem přednášky je otázka, jakým způsobem se tyto prvky v rovině textu zapojují, proč má jazykovědná analýza textu specifickou kognitivní dimenzi a proč je dobré se jí zabývat.

Anglicky

Expressions of emotionality in text can be understood as (hyper)propositions, as individual attitudes to a proposition, they can also be interpreted as verbalized scenarios basing on experience. Narrative text, with its fictional situations and contexts, leads to a reconstruction of the expected emotional script, i.e. to its actualization both by the producer and the receiver. The paper discusses the question how these elements work in text, why the text analysis thus has a specific cognitive dimension and why is it worth to deal with.

Návaznosti

MUNI/A/1158/2015, interní kód MU
Název: Vývojové tendence současného německého jazyka a literatury, zejména v česko-německé konfrontaci, včetně skandinavistiky a nederlandistiky (Akronym: SV 2016 ÚGNN)
Investor: Masarykova univerzita, Vývojové tendence současného německého jazyka a literatury, zejména v česko-německé konfrontaci, včetně skandinavistiky a nederlandistiky, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty