BENEŠ, Pavel a Martin VRUBEL. Výběr vhodného typu korekční pomůcky při rehabilitaci jedinců se zrakovým znevýhodněním. In V. Olomoucké speciálně pedagogické dny. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výběr vhodného typu korekční pomůcky při rehabilitaci jedinců se zrakovým znevýhodněním
Název česky Výběr vhodného typu korekční pomůcky při rehabilitaci jedinců se zrakovým znevýhodněním
Název anglicky Select the appropriate type of corrective aids for rehabilitation of individuals with visual disadvantages
Autoři BENEŠ, Pavel a Martin VRUBEL.
Vydání V. Olomoucké speciálně pedagogické dny, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky zrakové znevýhodnění; refrakční vada; rehabilitace
Klíčová slova anglicky visual disadvantages; refractive error; rehabilitation
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Klára Dobrovolná, DiS., učo 84416. Změněno: 11. 3. 2018 20:56.
Anotace
Zrakové postižení je dle Světové zdravotnické organizace (WHO) v mnoha státech světa způsobeno nekorigovanými refrakčními vadami. V České republice je vlivem dobré dostupnosti lékařské péče a rehabilitace (včetně korekčních pomůcek) tato příčina vzniku zrakového postižení marginální. Nekorigované refrakční vady však i u nás způsobují krátkodobé zrakové znevýhodnění a omezení výrazné části populace při vzdělávání (např. školní myopie) i v pracovním uplatnění. V našem příspěvku prezentuje některé optické pomůcky užívané ke kompenzaci zrakového znevýhodnění a zrakového postižení. Následně pak v našem příspěvku prezentujeme výsledky výzkumu, který vychází z předpokladu, že korekce refrakční vady dle objektivního měření nemusí nutně, z hlediska kvality života, znamenat ideální odstranění zrakového znevýhodnění. Výzkumné šetření se zaměřilo na zjišťování, do jaké míry jsou refrakční vady korigovány, a které korekční pomůcky jsou nejčastěji používány. V první fázi rozsáhlejšího výzkumu, jehož výstupy tento příspěvek prezentuje, jsme se zaměřili na zjištění průměrné velikosti refrakční vady u 615 jedinců a srovnání výsledků s ideální korekcí, pomocí optických pomůcek, ověřených subjektivním měřením. Výsledkem šetření je zjištění, že je nutné zohledňovat individuální vnímání síly korekční pomůcky z hlediska vyšetřovaného.
Anotace anglicky
The paper presents some optical aids used to compensate for visual impairment and visual impairment. The paper presents the results of the research based on the assumption that refractive error correction according to objective measurement may not be ideal for eliminating visual impairment. The research survey focused on the extent to which refractive defects are corrected and which correction aids are most commonly used. In the first phase of the larger research, whose outputs present this paper, we focused on finding the average size of the refractive defect in 615 individuals and comparing the results with the ideal correction using optical aids verified by subjective measurement. The result of the survey is that it is necessary to take into account the individual perception of the correction aid force from the viewpoint of the investigated.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 08:53