ŠPINAR, Jindřich a Jiří VÍTOVEC. COSYREL – lék pro pacienty s ischemickou chorobou srdeční a srdečním selháním. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, a.s., roč. 19, č. 1, s. 62-67. ISSN 1212-4540. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název COSYREL – lék pro pacienty s ischemickou chorobou srdeční a srdečním selháním
Název česky COSYREL – lék pro pacienty s ischemickou chorobou srdeční a srdečním selháním
Název anglicky COSYREL – a drug for patients with coronary artery disease and heart failure
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, a.s. 2017, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00096474
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hypertenze; srdeční selhání; perindopril; bisoprolol
Klíčová slova anglicky hypertension; heart failure; perindopril; bisoprolol
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 3. 2018 14:26.
Anotace
Fixní kombinace dvou léků zlepšuje adherenci/ compliance pa cientů k léčbě, a vede tak i ke zlepšení kontroly základního onemocnění. V léčbě hypertenze je doporučena jakákoli kombinace pěti základních tříd, kdy základem by měly být blokátory RAAS, především ACE inhibitory. Tyto se nejčastěji kombinují s dihydropyridiny, především u nemocných s metabolickým syndromem a/ nebo s diuretiky, optimálně taktéž metabolicky neutrálními jako indapamid. V případě ischemické choroby srdeční, případně srdečního selhání, je doporučena kombinace s betablokátory. Cosyrel je první fi xní kombinací betablokátoru (bisoprolol fumarát) a ACE inhibitoru (perindopril arginin) dostupnou na českém trhu. Preparát je indikován u nemocných s ischemickou chorobou srdeční, hypertenzí a u stabilního srdečního selhání (v dávce 5 mg bisoprolol/ 5 mg perindopril, 10 mg bisoprolol/ 5 mg perindopril). V podskupině pa cientů ze studie EUROPA vedla kombinace perindoprilu a betablokátoru oproti kombinaci placeba a betablokátoru k 24% snížení primárního cíle (kardiovaskulární mortalita, nefatální infarkt myokardu a resuscitovaná srdeční zástava), 28% snížení fatálního a nefatálního infarktu myokardu, 45% snížení hospitalizací z důvodu srdečního selhání a k 13% snížení celkové mortality.
Anotace anglicky
Fixed combinations increase the adherence/ compliance of patients to treatment and so increase the disease control. 5 basic drug groups are recommended for the treatment of hypertension and the main role plays the RAAS blockade, especially ACE inhibitors. These are combined with calcium channel blockade dihydropyridines or metabolically neutral indapamid especially in patients with metabolic syndrome. The combination with betablockers is recommended in patients with ischemic heart disease. Cosyrel is the fi rst fi xed combination of betablockers (bisoprolol fumarate) and ACE inhibitor (perindopril arginin) available on Czech market. The drug is indicated in patients with ischemic heart disease, hypertension and/ or heart failure (doses 5 mg bisoprolol/ 5 mg perindopril, 10 mg bisoprolol/ 5 mg perindopril). The combination of perindopril + betablockers decreases the primary endpoint (cardiovascular mortality, nonfatal MI a resuscitation) by 24%, fatal and nonfatal MI by 28%, hospitalisation for heart failure by 45% and all-cause mortality by 13% in the EUROPA trial.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 03:58