HLAĎO, Petr. Sexuální předsudky heterosexuálů vůči homosexuálům a homosexualitě – syntéza poznatků. In Hlaďo, Petr (ed.). Sborník z mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2016. 1. vydání. Brno: Mendelova univerzita v Brně. s. 100-114. ISBN 978-80-7509-426-1. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sexuální předsudky heterosexuálů vůči homosexuálům a homosexualitě – syntéza poznatků
Název anglicky Sexual Prejudice of Heterosexuals Against Homosexuals and Homosexuality—A Synthesis of Findings
Autoři HLAĎO, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Brno, Sborník z mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2016, od s. 100-114, 15 s. 2016.
Nakladatel Mendelova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00096494
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7509-426-1
Klíčová slova česky homosexualita; homosexuálové; sexuální předsudky; homofobie; diskriminace; postoje ke gayům a lesbám
Klíčová slova anglicky homosexuality; homosexuals; sexual prejudice; homophobia; discrimination; attitudes towards gay men and lesbian women
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 15. 5. 2018 17:42.
Anotace
Velká část heterosexuálů zaujímá vůči homosexuálům a homosexualitě negativní postoje a předsudky. Sexuální předsudky jsou proto tématem přehledové studie, která vychází převážně z analýzy zahraničních empirických studií publikovaných v odborných časopisech. Ve studii jsou syntetizovány aktuální poznatky o formě a míře výskytu diskriminace osob s homosexuální orientací, negativních sociálně-psychologických dopadech diskriminace na jedince a postojích české společnosti k homosexualitě, homosexuálům a jejich právům. Pozornost je věnována rovněž tomu, do jaké míry souvisí sexuální předsudky, resp. negativní postoje heterosexuálů k homosexualitě s pohlavím, věkem, náboženským vyznáním, kontaktem s osobami s homosexuální orientací a ostatními demografickými a sociálně-psychologickými proměnnými.
Anotace anglicky
A large part of heterosexuals assume negative attitudes and prejudice against homosexuals and homosexuality. Sexual prejudice is therefore the topic of this overview study based mainly on the analysis of foreign empirical studies published in scientific journals. The study synthesizes current knowledge about the form and rate of occurrence of discrimination against people with homosexual orientation, negative social-psychological impact of discrimination on individuals, and attitudes of Czech society towards homosexuality, homosexuals and their rights. Attention is also paid to the fact to what extent sexual prejudice, or negative attitudes, of heterosexuals against homosexuality are related to gender, age, religion, contact with people with homosexual orientation and other demographic and social-psychological variables.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:09