J 2017

Možnosti farmakologické prevence a léčby akutní exacerbáce CHOPN ve světle českých fenotypických doporučení

PLUTINSKÝ, Marek, Zdeněk MERTA a Vladimír KOBLÍŽEK

Základní údaje

Originální název

Možnosti farmakologické prevence a léčby akutní exacerbáce CHOPN ve světle českých fenotypických doporučení

Název anglicky

Possibilities of pharmacological prevention and treatment of acute exacerbations ofCOPD disease in the light of the Czech phenotypes guidelines

Autoři

PLUTINSKÝ, Marek (703 Slovensko, garant, domácí), Zdeněk MERTA (203 Česká republika, domácí) a Vladimír KOBLÍŽEK (203 Česká republika)

Vydání

Farmakoterapeutická revue, Praha, Current Media, 2017, 2533-6878

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30203 Respiratory systems

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/17:00096502

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

chronická obstrukční plicní nemoc; akutní exacerbace; fenotypy CHOPN; léčba CHOPN

Klíčová slova anglicky

chronic obstructive pulmonary disease; acute exacerbation; COPD phenotypes; COPD treatment

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 19. 3. 2018 15:41, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

Chronická obsťrukční plicní nemoc je v současné době čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí a do roku 2020 se očekává další vzestup morbidity a mortality. Akutní exacerbace onemocnění vedou ke snížení kvality života, deklinaci plicních funkcí a zvýšenému riziku morbidity a mortality. Se stoupající morbiditou a mortalitou lze očekávat nárůst přímých i nepřímých „nákladů.na léčbu onemocnění. Je tedy závažným medicínským a socioekonomickým problémem. Z toho vyplývá, že jedním z hlavních cílů léčby chronické obstrukční plicní nemoci je zabránit vzniku exacerbací, respektive snížit jejich četnost a tíži, což v konečném důsledku snižuje finanční náklady na léčbu, a je tedy medicínsky i farmakoekonomicky přínosem.

Anglicky

Chronic obstructive pulmonary disease is currently the 4th leading cause of death world wide, and increase of morbidity and mortality is expected till 2020. Acute exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease have an impact on the quality of life, declination of lung function and higher risk of morbidity and mortality. The direct and indirect costs of treatment can be expected to residue to the increase of morbidity and mortality. Chronic obstructive pulmonary disease there fore remains a serious medical and socio-economic problem. It follows that the main goal of chronic obstructive pulmonary disease treatment is to prevent acute exacerbation or at least to reduce the rate of exacerbation, thus reducing the costs of treatment to a significant medical and pharmacoeconomic benefit.