KACHLÍK, Petr. Holistické pojetí zdraví. In KORNATOVSKÁ Z., KUKAČKA, V. (eds.). Výchova ke zdraví a zdravý životní styl. Recenzovaný sborník z mezinárodní konference. první. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2017, s. 23-36. ISBN 978-80-7394-565-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Holistické pojetí zdraví
Název česky Holistické pojetí zdraví
Název anglicky Holistic approach to health
Autoři KACHLÍK, Petr.
Vydání první. České Budějovice, Výchova ke zdraví a zdravý životní styl. Recenzovaný sborník z mezinárodní konference, od s. 23-36, 14 s. 2017.
Nakladatel Jihočeská univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7394-565-7
Klíčová slova česky determinanta; faktor; model; prevence; ochrana; riziko; zdraví; život
Klíčová slova anglicky determinant; factor; model; prevention; protection; risk; health; life
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 19. 4. 2017 21:17.
Anotace
Zdraví je považováno za jednu z nejdůležitějších hodnot. Jde o komplexní výsledek interakce řady složitých pochodů v lidském organismu, sociálních vztahů a vnějšího prostředí. Popsat tyto interakce se pokouší řada modelů, za velmi komplexní je považován holistický model, který obohacuje bio-psycho-sociální koncept zdraví o rovinu osobní, emocionální a spirituální. Determinanty zdraví rozdělujeme podle mechanismu vlivu na přímé a nepřímé. Nepřímé lze kontrolovat zejména společensky, přímé přispívají zásadně k ovlivnění zdraví jednotlivce, jde především o genetiku, životní prostředí, úroveň zdravotní péče a životní styl. Na zdraví působí negativní i pozitivní faktory, jejichž vzájemnými efekty se zdraví prezentuje jako výsledný jev. Dobrá kvalita lidského života úzce souvisí s úrovní zdraví, znalostí rizikových a protektivních faktorů i s pokročilostí medicíny a vědy.
Anotace anglicky
Health is considered one of the most important values. It is the result of a complex interaction of a series of complex processes in the human body, social relations and the environment. Describe these interactions are trying many models for very complex is considered a holistic model that enhances the bio-psycho-social concept of health on a personal, emotional and spiritual. Health determinants are divided according to the mechanism of the impact on direct and indirect. Indirect control can be especially socially, directly contributing significantly to affect the health of individuals, this is all about genetics, environment, quality health care and lifestyle. Health has both negative and positive factors, the reciprocal effects of health presents itself as the resulting effect. Good quality of human life is closely related to the level of health, knowledge of risk and protective factors, with the grade of medicine and science.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 07:26