VYSKOČILOVÁ, Markéta, Miroslav SOUČEK a Jiří VYSKOČIL. Alirocumab v léčbě hypercholesterolemie. Online. In Farmakoterapie. Praha: Farmakon Press, 2017. s. 72-79. ISSN 1801-1209. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Alirocumab v léčbě hypercholesterolemie
Název anglicky Alirocumab in tne treatment of hypercholesterolemia
Autoři VYSKOČILOVÁ, Markéta (203 Česká republika), Miroslav SOUČEK (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří VYSKOČIL (203 Česká republika)
Vydání Praha, Farmakoterapie, od s. 72-79, 8 s. 2017.
Nakladatel Farmakon Press
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00096556
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1801-1209
Klíčová slova česky alirocumab; hypercholesterolemie; LDL-cholesterol; inhibitory PCSK-9; kardiovaskulární onemocnění
Klíčová slova anglicky alirocumab; hypercholesterolemia; LDL-cholesterol; PCSK-9 inhibitors; cardiovascular disease
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 16:27.
Anotace
Proprotein konvertáza subtilisin/kexin typu 9 (PCSK-9) snižuje počet LDL receptorů na membráně hepatocytů, a hraje tak významnou úlohu v lipoproteinovém metabolismu. Alirocumab je plně humánní lgG1 monoklonální protilátka, která má vysokou afinitu a specificitu k cirkulující PCSK-9. Tím zvyšuje počet LDL receptorů na jaterní buňce a vede ke snížení koncentrace LDL-cholesterolu v plazmě. Účinnost alirocumabu byla posuzována na více než 23 500 pacientech s primární hypercholesterolemií. V klinických studiích III. fáze snížil alirocumab při dávkování jednou za 2 týdny koncentraci LDL-cholesterolu až o 62 % v porovnání s placebem a až o 36 % v porovnání s ezetimibem. Alirocumab byl obecně dobře snášen a měl uspokojivý bezpečnostní profil. Po uvedení na trh v České republice bude indikován k léčbě pacientů s vysokým kardiovaskulárním rizikem s hypercholesterolemií nedostatečně kontrolovanou na maximální snášené dávce standardních hypolipide-mik. Probíhající studie ODYSSEY OUTCOMES přinese důkazy o vlivu alirocumabu na kardiovaskulární morbiditu a mortalitu a chybějící údaje týkající se jeho dlouhodobé bezpečnosti a snášenlivosti.
Anotace anglicky
Proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK-9) plays an important role in lipoprotein metabolism, mainly by reducing number of LDL receptors on the surface of hepatocytes. Alirocumab is a fully human igG1 monoclonal antibody with high affinity to circulating PCSK-9. Alirocumab increases number of LDL receptors on hepatocytes and thus lowers LDL-cholesterol levels. The efficacy of alirocumab has been evaluated in more than 23 500 patients with primary hypercholesterolemia. In phase lil trials, alirocumab was shown to reduce LDL-cholesterol levels up to 62 % compared to placebo and up to 36 % compared to ezetimibe. In these trials, alirocumab had an acceptable safety profile and it was well tolerated. After its launch in the Czech Republic, alirocumab will be ušed in high cardiovascular risk patients with hypercholesterolemia which is not being sufficiently controlled by maximally tolerated doses of lipid lowering drugs. The ongoing ODYSSEY OUTCOMES trial is supposed to provide evidence on the effect of alirocumab on cardiovascular morbidity and mortality and missing data on its long-term safety and tolerability.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 06:32