J 2017

Káva v chemoprevenci nádorů

NEUWIRTHOVÁ, Jana, Břetislav GÁL, Pavel SMILEK a Pavla URBÁNKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Káva v chemoprevenci nádorů

Název anglicky

Coffee in Cancer Chemoprevention

Autoři

NEUWIRTHOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Břetislav GÁL (203 Česká republika, domácí), Pavel SMILEK (203 Česká republika, domácí) a Pavla URBÁNKOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Klinická onkologie, Praha, Ambit Media, 2017, 0862-495X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30200 3.2 Clinical medicine

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/17:00096565

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

káva; chemoprevence; antioxidační enzym; detoxikační enzym; protizánětlivý účinek

Klíčová slova anglicky

coffee; chemoprevention; antooxidative enzyme; detoxification enzyme; anti-inflammatory effect

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 22. 3. 2018 17:35, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

U konzumace kávy byla vysledována spojitost se snížením rizika vzniku různých onemocnění včetně ochrany před DNA poškozením a některými druhy maligních nádorů. Chemopreventivní účinek kávy byl popsán v řadě studií in vitro i in vivo ve zvířecích experimentech a v posledních letech i ve studiích u lidí. V rámci bioaktivních složek tohoto nápoje bylo nalezeno několik mechanismů chemopreventivního působení, a to zejména ochrana před oxidačním stresem, indukce detoxikačních jaterních enzymů, zbavujících organismus kancerogenů, a protizánětlivý efekt. Vlastní antioxidační účinek kávy je dán v součtu jak obsahem kyseliny chlorogenové, tak do jisté míry i vlastním procesem pražení, a nejvyšší antioxidační potenciál byl proto popsán u středně pražené varianty. Pražení vede ke tvorbě specifických složek v kávových zrnech, tzv. melanoidinů, které mají antioxidační a protizánětlivý účinek. Vedle toho je káva zdrojem dvou specifických diterpenů cafestolu a kahweolu, které mají protinádorový potenciál. Pražená káva tedy působí v chemoprevenci díky obsahu různých protinádorových složek komplexním mechanismem. Ve studiích byla prokázána aktivace apoptózy, potlačení růstu i metastazování nádorových buněk a inhibice angiogeneze. Na základě meta-analýz proběhlých epidemiologických studií byla nalezena spojitost mezi konzumací kávy a nižším výskytem různých druhů zhoubných nádorů. Tento přehledový článek shrnuje molekulární mechanismy, experimentální data i epidemiologické důkazy chemopreventivního účinku kávy.

Anglicky

Consumption of coffee has been associated with reduced risk of several diseases including the prevention of DNA damage and some malignant tumours. Chemopreventive effect of coffee have been studied in a number of in vitro and animal experiments and more recently also in humans. Several modes of action were found in regard to chemopreventive effect of coffee bioactive components, namely inhibition of oxidative stress and damage, activation of metabolizing liver enzymes involved in carcinogens detoxification process and anti-inflammatory effect. Antioxidant activity of coffee is done partly by chlorogenic acid and partly by roasting process. Maximum antioxidant activity was observed for the medium-roasted coffee. Roasting process leads to a formation of specific components, e.g. melanoidins, which have antioxidant and antiinflammatory activity. Next to this, there are two specific diterpenes cafestol and kahweal in coffee, which have anticarcinogenic properties. Roasted coffee acts as a complex mixture of various chemicals. In studies with coffee chemopreventive components induction of apoptotic process, inhibition of growth and metastasis of tumour cells and antiangiogenic effect was found. Association between coffee consumption and lower risk of various malignant tumours exists according to meta-analyses of epidemiological studies. This review summarises molecular mechanisms, experimental data and epidemiological evidence of coffee chemopreventive effect.