Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1379154, author = {Neuwirthová, Jana and Gál, Břetislav and Smilek, Pavel and Urbánková, Pavla}, article_location = {Praha}, article_number = {2}, doi = {http://dx.doi.org/10.14735/amko2017106}, keywords = {coffee; chemoprevention; antooxidative enzyme; detoxification enzyme; anti-inflammatory effect}, language = {cze}, issn = {0862-495X}, journal = {Klinická onkologie}, title = {Káva v chemoprevenci nádorů}, volume = {30}, year = {2017} }
TY - JOUR ID - 1379154 AU - Neuwirthová, Jana - Gál, Břetislav - Smilek, Pavel - Urbánková, Pavla PY - 2017 TI - Káva v chemoprevenci nádorů JF - Klinická onkologie VL - 30 IS - 2 SP - 106-114 EP - 106-114 PB - Ambit Media SN - 0862495X KW - coffee KW - chemoprevention KW - antooxidative enzyme KW - detoxification enzyme KW - anti-inflammatory effect N2 - U konzumace kávy byla vysledována spojitost se snížením rizika vzniku různých onemocnění včetně ochrany před DNA poškozením a některými druhy maligních nádorů. Chemopreventivní účinek kávy byl popsán v řadě studií in vitro i in vivo ve zvířecích experimentech a v posledních letech i ve studiích u lidí. V rámci bioaktivních složek tohoto nápoje bylo nalezeno několik mechanismů chemopreventivního působení, a to zejména ochrana před oxidačním stresem, indukce detoxikačních jaterních enzymů, zbavujících organismus kancerogenů, a protizánětlivý efekt. Vlastní antioxidační účinek kávy je dán v součtu jak obsahem kyseliny chlorogenové, tak do jisté míry i vlastním procesem pražení, a nejvyšší antioxidační potenciál byl proto popsán u středně pražené varianty. Pražení vede ke tvorbě specifických složek v kávových zrnech, tzv. melanoidinů, které mají antioxidační a protizánětlivý účinek. Vedle toho je káva zdrojem dvou specifických diterpenů cafestolu a kahweolu, které mají protinádorový potenciál. Pražená káva tedy působí v chemoprevenci díky obsahu různých protinádorových složek komplexním mechanismem. Ve studiích byla prokázána aktivace apoptózy, potlačení růstu i metastazování nádorových buněk a inhibice angiogeneze. Na základě meta-analýz proběhlých epidemiologických studií byla nalezena spojitost mezi konzumací kávy a nižším výskytem různých druhů zhoubných nádorů. Tento přehledový článek shrnuje molekulární mechanismy, experimentální data i epidemiologické důkazy chemopreventivního účinku kávy. ER -
NEUWIRTHOVÁ, Jana, Břetislav GÁL, Pavel SMILEK a Pavla URBÁNKOVÁ. Káva v chemoprevenci nádorů. \textit{Klinická onkologie}. Praha: Ambit Media, 2017, roč.~30, č.~2, s.~106-114. ISSN~0862-495X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14735/amko2017106.
|