TĚSNOHLÍDEK, Jakub. Keramický soubor z tzv. "Střepeniště" nalezený na hradě Ronovci u Dolní Krupé. Archeologické výzkumy na Vysočině. Jihlava: Muzeum Vysočiny Jihlava, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, 2014, roč. 5, č. 1, s. 116-129. ISSN 1805-9074.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Keramický soubor z tzv. "Střepeniště" nalezený na hradě Ronovci u Dolní Krupé
Název anglicky Ceramic assemblage from the so called "Střepeniště" in Ronovec Castle near Dolní Krupá
Autoři TĚSNOHLÍDEK, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Archeologické výzkumy na Vysočině, Jihlava, Muzeum Vysočiny Jihlava, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, 2014, 1805-9074.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Publikace Muzea Vysočiny Jihlava
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00096620
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky vrcholný středověk; hrad; kuchyňská a stolní keramika; formalizované zpracování
Klíčová slova anglicky High Middle Ages; castle; kitchen pottery and tableware; formalised processing
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 20. 3. 2018 11:12.
Anotace
Článek vychází z bakalářské práce, která pojednává o vrcholně středověkých keramických nálezech z tzv. Střepeniště na hradě Ronovci (o. Havlíčkův Brod). Cílem článku je moderním způsobem zpracovat vybraný keramický soubor a porovnat jej s podobnými celky v regionu. V souboru byla identifikována grafitová keramika, související s počátky hradu, keramika z průběhu 14. století i zboží související s posledním funkčním obdobím lokality. Na základě analýzy keramiky je diskutována také funkce místa zvaného Střepeniště. Výsledky článku mohou přispět k hlubšímu poznání historie Ronovce i vývoje vrcholně středověké keramiky na Havlíčkobrodsku.
Anotace anglicky
The article is based od a bachelors thesis which is dealing with high medieval ceramic finds from the so called "Střepeniště" in Ronovec castle (Havlíčkův Brod district). The aim of the article is to process with modern methods a selected ceramic assemblage and to compare it with similar assemblages within the region. The assemblage included graphite pottery, associated with the origins of the castle, pottery from the 14th century, as well as ceramic ware connected with the last functional period of the site. Based on the analysis of pottery also the function of a place called Střepeniště (shard dump) has been discussed. The results of the article can deepen the knowledge of history of Ronovec Castle and od the evolution of high medieval pottery in the Havlíčkův Brod region.
Návaznosti
MUNI/A/0871/2016, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VI
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VI, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 03:43