PILCH, Pavel. Nepopularni egzistencijalizam u popularnoj književnosti – slučaj Sonje Gašperov. Online. In Slavistička filologia 21. stoljeća (7.-8. 4. 2017, Zadar, Chorvatsko). 2017, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nepopularni egzistencijalizam u popularnoj književnosti – slučaj Sonje Gašperov
Název česky Nepopulární existencialismus v populární literatuře - případ Sonja Gašperovová
Autoři PILCH, Pavel
Vydání Slavistička filologia 21. stoljeća (7.-8. 4. 2017, Zadar, Chorvatsko), 2017.
Další údaje
Originální jazyk chorvatština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Vučine, Sonja Gašperov, komiks, exsitencialismus
Klíčová slova anglicky Wolves, Sonja Gašperov, comics, existentialism
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 15. 5. 2017 10:35.
Anotace
Moj se tekst bavi serijom stripa „Vučine“ hrvatske strip-autorice Sonje Gašperov. Fokusiram se na prikazivanje egzistencijalnih momenata u životu glavnih likova kao što su ljubav, smrt, rodjenje djece te potraga za smislom života. Cilj je rada dokazati kako je strip sposoban na alegoričkom nivou oslikati važne momente ljudskog života čime preilazi preko granice "popularne" kultura koja je primarno namijenjena za masovnu konzumaciju.
Anotace česky
Text se zabývá komiksovou sérií Vučine chorvatské autorky Sonje Gašperovové. Soustředí se na zobrazení existenciálních momentů života, jako je láska, smrt, narození dětí a hledání smyslu života. Cílem je dokázat, že i komiks je schopen alegoricky hovořit o důležitých momentech lidského života, čímž překračuje hranice "populární" kultury určené k masové konzumaci.
Anotace anglicky
The paper deals with the Vučine comics series by Sonja Gašperov. We focus on the existential moments in the lives of the main characters, such as love, death, children's births or looking for the meaning of life. We want to show how comics is able to work with the serious moments of human existence which is a proof of leaving the borders of "popular" culture that is created for mass consumption.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 15:28