J 2017

Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky

HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ a Halina MATĚJOVÁ

Základní údaje

Originální název

Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky

Název anglicky

Evaluation of diet quality of raw food consumers – case reports

Autoři

HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Česká republika, domácí), Jana SPÁČILOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Aneta POHOŘALÁ (203 Česká republika, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30308 Nutrition, Dietetics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/17:00096951

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

raw food; hodnocení konzumentů

Klíčová slova anglicky

raw food; Evaluation of diet quality

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 19. 3. 2018 17:56, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

Kazuistiky navazují na teoretický článek (VaP2/2017) 0 stylu stravování raw food. Jsou zaměřeny na analýzu stravovacího režimu třech mladých konzumentů raw food a jeho hodnocení z hlediska kvality i množství přijímaných živin. Nedostatečný přívod byl pozorován pouze u vitaminů D a B12, u vápníku významně v jednom případě. Ideální nebo naopak excesivní hodnoty přívodu ostatních makro- 1 mikronutrientů, které se ve výsledcích ukázaly, je však nutné hodnotit individuálně s ohledem na původ, podobu konkrétní živiny a existenci dalších faktorů znemožňujících nebo naopak podporujících resorpci v lidském organismu.

Anglicky

Case histories are focused on analysis of the dietary regimen of rawfoodists and the following evaluation if it comes to quality and quantity of nutrients taken from raw food. Inadequate intake of calcium, vitamine D and vitamine B12 was observed. Ideal or excessive intake of other macro- and micronutrients was evaluated under consideration of specific factors affecting the resorption in human digestive system.