SKRUTKOVÁ LANGMAJEROVÁ, Monika, Lily MIJOUIN, Chantal PICHON, Zdeněk GLATZ, Philippe MORIN a Reine NEHMÉ. Activity of skin fibroblast elastase was online monitored by capillary electrophoresis. In HPLC 2017. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Activity of skin fibroblast elastase was online monitored by capillary electrophoresis
Název česky Aktivita elastázy z kožních fibroblastů byla sledována pomocí kapilární elektroforézy
Autoři SKRUTKOVÁ LANGMAJEROVÁ, Monika, Lily MIJOUIN, Chantal PICHON, Zdeněk GLATZ, Philippe MORIN a Reine NEHMÉ.
Vydání HPLC 2017, 2017.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky elastaza z kožních fibroblastů, kapilární elektroforéza, reakce vedená v kapiláře
Klíčová slova anglicky skin fibroblast elastase, capillary electrophoresis, in capillary reaction
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc., učo 1865. Změněno: 26. 1. 2018 08:26.
Anotace
Skin fibroblast elastase (SFE) is one of the important enzymes involved in skin aging. It participates on the degradation of the elastic fibers which form a network that contributes to the elasticity of skin and their decreasing results in wrinkle formation. We examined activity of commercially available purified enzyme and cells lysate prepared from human normal fibroblasts and keratinocytes by capillary electrophoresis using in-capillary nanoreactor based on mixing by transverse diffusion of laminar flow profiles. In this study the 5-carboxyfluorescein labeled peptides were used as substrates. Their SFE cleavage resulted in fluorescently labeled products, which enabled to employ very specific and also sensitive LIF detection. All incubations in this study were performed by online nanoreactor to minimize reactant consumption.
Anotace česky
Elastáza z kožních fibroblastů je jedním z důležitých enzymů, které se podílejí na stárnutí pokožky. Účastní se degradace elastických vláken, které tvoří síť zajišťující pružnost pokožky a jejichž úbytek vede k tvorbě vrásek. Byla zkoumána aktivita komerčně dostupného purifikovaného enzymu a buněčného lyzátu připraveného z lidských normálních fibroblastů a keratinocytů. Ke stanovení aktivity enzymů byla využita kapilární elektroforéza s kapilárním nanoreaktorem založeným na míchání příčnou difúzí. V této studii byly jako substráty použity peptidy označené 5-karboxyfluoresceinem. Jejich štěpením vznikaly fluorescenčně značené produkty, které umožnily použití velmi specifické a citlivé fluorescenční detekce. Všechny inkubační reakce v této studii byly prováděny v online nanoreaktoru za účelem minimalizace spotřeby reaktantů.
Návaznosti
GBP206/12/G014, projekt VaVNázev: Centrum pokročilých bioanalytických technologií
MUNI/A/1278/2016, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2017
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 15:07