SKUPIN, Zdeněk Jiří. Kolektivní správce v adhezním řízení. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kolektivní správce v adhezním řízení
Název česky Kolektivní správce v adhezním řízení
Název anglicky Collective manager in the adhesive proceeding
Autoři SKUPIN, Zdeněk Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/17:00102012
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Adhezní řízení; kolektivní správa; poškozený; škoda
Klíčová slova anglicky Adhesive proceeding; Collective administrator; Damage
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Zdeněk Jiří Skupin, Ph.D., učo 392870. Změněno: 26. 2. 2019 15:10.
Anotace
Autor se ve svém příspěvku zaměřuje na problematiku adhezního řízení, škody (ať újmy z pohledu její náhrady, ať znaku skutkové podstaty) a zejména na poškozeného v rámci trestněprávní ochrany autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Důraz je kladen na postavení kolektivního správce, kterýžto vystupuje v adhezním řízení jako poškozený, a to jak z pohledu současné právní úpravy, tak možných dopadů a změn na jeho budoucí postavení v návaznosti na připravovanou novelu autorského zákona, která implementuje směrnici 2014/26/EU o kolektivní správě autorského práva a práv s ním souvisejícím a udělování licencí pro více území k právům k užití hudebních děl online na vnitřním trhu. Připravovaná novela rozšiřuje a zpřesňuje stávající úpravu kolektivní zprávy, zavádí např. institut tzv. nezávislých správců práv, kdy lze mít za to, že tato nová úprava bude mít nepochybně dopad i na trestní řízení.
Anotace anglicky
In the paper, author deals with adhesive proceeding, damage (whether damages, or element of body of crime) and mainly injured party in the scope of penal protection of copyright, related rights and database rights. Main focus is on situation of collective manager as injured party in adhesive proceeding, namely from the perspective of current legal regulation and also future legal regulation, which going to be affected by amendment to the copyright act (at the present after 3rd reading in the House of commons), which also implements directive 2014/26/EU of the European Parliament and of the Council of 26 February 2014 on collective management of copyright and related rights and multi-territorial licensing of rights in musical works for online use in the internal market. The amendment extends and refines present shape of collective managers, e.g. establishes independent collective manager, it can be assumed that, the amendment would impact also the criminal proceeding.
Návaznosti
MUNI/A/1338/2016, interní kód MUNázev: Adjustace specifických procesních otázek lidskoprávním požadavkům (Akronym: Adjustace III)
Investor: Masarykova univerzita, Adjustace specifických procesních otázek lidskoprávním požadavkům, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 5. 2024 19:40