DANHOFER, Pavlína, Katarína BRUNOVÁ a Hana OŠLEJŠKOVÁ. Syndrom Dravetové (těžká infantilní myoklonická epilepsie): charakteristiky onemocnění v dospělém věku. Neurologie pro praxi. Olomouc: Solen, roč. 18, č. 2, s. 113-116. ISSN 1213-1814. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Syndrom Dravetové (těžká infantilní myoklonická epilepsie): charakteristiky onemocnění v dospělém věku
Název anglicky Dravet syndrome (severe myoclonic epilepsy of infancy – SMEI): characteristics of adulthood
Autoři DANHOFER, Pavlína (203 Česká republika, garant, domácí), Katarína BRUNOVÁ (203 Česká republika) a Hana OŠLEJŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Neurologie pro praxi, Olomouc, Solen, 2017, 1213-1814.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30210 Clinical neurology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00097231
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dravetové syndrom; myoklonická epilepsie; dospělost; terapie
Klíčová slova anglicky dravet syndrome; myoclonic epilepsy; adulthood; therapy
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 17:40.
Anotace
Dravetové syndrom se řadí mezi závažné epileptické syndromy s rozvojem v kojeneckém věku u dosud zdravých dětí. Diagnózu lze stanovit na podkladě klinického obrazu, v současné době lze využít i genetického stanovení mutace v SCN1A genu, která je zodpovědná za 70–80 % případů a diagnózu tak potvrzuje. Vzácněji byly identifikovány u pacientů s DS i mutace v dalších genech (SCN2A, SCN3A, SCN7A, SCN8A a SCN9A, GABARG2, SCN1B a PCDH19). DS se v dospělém věku vyznačuje především kognitivními a behaviorálními změnami u pacientů s různou mírou mentální retardace, závažné jsou řečové poruchy a mozečková symptomatika. Epilepsie je již mírnější, plné kompenzace však dosáhne malé procento pacientů. Dominují noční záchvaty parciální komplexní se sekundární generalizací často s frontálním počátkem. Současné možnosti genetické diagnostiky DS jsou velmi důležité z hlediska zahájení časné a správné léčby, která umožní zlepšit prognózu, a tím i kvalitu života pacientů s tímto onemocněním.
Anotace anglicky
Dravet syndrome (DS) is ranked among severe epileptic syndromes with occurence in the first year of life in normal children. It can be diagnosed according to the clinical course, genetics can be very helpful by assessing the mutation in SCN1A gene, which is responsible for 70–80 % of cases with DS. Other mutations were identified more rarely (SCN2A, SCN3A, SCN7A, SCN8A a SCN9A, GABARG2, SCN1B and PCDH19). Dravet syndrom in adulthood is characterised by cognitive and behavioral changes in patients with various rate of mental retardation, language deficit and cerebellar symptomatic. The course of epilepsy is milder, the rate of seizure freedom is still low. Patients often suffer from nocturnal partial complex seizures with secondary generalisation, often with frontal origin. Present possibilities of genetic confirmation of DS are very important from the therapeutical point of view. This allows to improve the prognosis of the disease and the quality of life of patients with DS.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 09:33