BENÁKOVÁ, N. a Vladimír VAŠKŮ. Retinoidy v dermatologii. Česká dermatovenerologie. Praha: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, 2017, roč. 92, č. 3, s. 111-124. ISSN 0009-0514.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Retinoidy v dermatologii
Název česky Retinoidy v dermatologii
Název anglicky Retinoids in Dermatology
Autoři BENÁKOVÁ, N. (203 Česká republika) a Vladimír VAŠKŮ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Česká dermatovenerologie, Praha, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, 2017, 0009-0514.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00097426
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky retinoidy; celková léčba; praxe a perspektivy v dermatologii
Klíčová slova anglicky retinoids; systemic therapy; practical use and perspective in dermatology
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 3. 2018 16:06.
Anotace
Autoři předkládají historii vývoje a klasifikaci retinoidů, věnují se jejich farmakodynamickým vlastnostem včetně biologického potenciálu pro léčbu. V přehledu jsou probrány farmakologické a klinické charakteristiky lokálních a celkových retinoidů, jejich dostupnost a aktuální podmínky úhrady v České republice. Stěžejní část tvoří použití retinoidů v praxi, detailněji rozvedená pro tři systémové retinoidy - acitretin, bexaroten a isotretinoin. V tabulkách jsou uvedeny standardní indikace i méně obvyklé možnosti jejich použití, kontraindikace, dávkování a současná doporučení pro klinická a laboratorní vyšetření před zahájením léčby a sledování v jejím průběhu a po ukončení. Podrobně jsou probrány vedlejší a nežádoucí účinky a opatření k jejich předcházení, zmírnění a včasnému záchytu. Zdůrazněny jsou přednosti retinoidů, jako jsou absence imunosupresivity, možnost kombinované léčby, minimum lékových interakcí a obecně dobrý profil účinnosti k bezpečnosti, které převažují nad potenciálními riziky a umožňují použití retinoidů i pro dlouhodobou udržovací léčbu.
Anotace anglicky
The authors discuss the history of the development and classification of retinoids, their pharmacodynamic properties, including the biological potential for the treatment. The overview discusses the pharmacological and clinical characteristics of topical and systemic retinoids, their availability and current conditions of reimbursement in the Czech Republic. The main part is the use of retinoids in practice, more in detail the use of three systemic retinoids - acitretin, bexarotene and isotretinoin. The tables show the standard indications as well as the less common possibilities of their use, contraindica-tions, dosing and current recommendations for clinical and laboratory examinations before and during treatment and follow-up. Detailed šidě effects and measures for their prevention, alleviation and early recognition are discussed. The advanlages of retinoids such as the absence of immunosuppression, the possibility of combination therapy, the minimal drug interactions, and a generally good safety profile that outweight the potential risks that allow their use for long-term maintenance therapy, are also emphasized.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 00:25