HORSKÝ, Jan. "Black CNN": Ontologie, epistemologie a epidemiologie morálních intuic. In kurz "Neurovědy ve výchově a vzdělávání", Ústav pedagogických věd FF MU v Brně. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název "Black CNN": Ontologie, epistemologie a epidemiologie morálních intuic
Název anglicky "Black CNN": Ontology, Epistemology & Epidemiology of Moral Intuitions
Autoři HORSKÝ, Jan.
Vydání kurz "Neurovědy ve výchově a vzdělávání", Ústav pedagogických věd FF MU v Brně, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky moral intuition; morality; ontological and epistemic status of; epidemiology; narrative art; rap
Změnil Změnila: Hana Holmanová, učo 1028. Změněno: 23. 1. 2018 11:07.
Anotace
Z morální intuice se v posledních 15 letech stal naprosto klíčový pojem pro disciplíny zabývající se empirickým studiem morálky a zdá se, že nutnost popasovat se s tímto fenoménem se nevyhne dokonce ani více tradičně orientovaným morálním filosofům. Cílem příspěvku je vykreslit morální intuici jako ústřední a zároveň mnohovrstevnatý koncept v rámci zkoumání morálky. Za tím účelem stručně představím hlavní linie mého výzkumu, v nichž morální intuice zkoumám z hlediska jejich i) ontologie („Co to jsou morální intuice?“), ii) epistemologie („Jsou spolehlivým zdrojem morálního poznání?“) a iii) epidemiologie („Jak vznikají a mění se?“). Největší pozornost přitom budu věnovat otázce poslední, v rámci jejíhož zodpovídání se zaměřím na roli, kterou v šíření morálních představ sehrávají narativní umělecké formy.
Anotace anglicky
Over the last 15 years, moral intuition has become one of the most crucial terms in disciplines dedicated to the empirical study of morality and it seems that even more traditionally oriented moral philosophers will be forced to deal with it. The aim of the paper is to portray moral intuition as a central yet multi-layered concept in the study of morality. For that purpose, I will briefly introduce the main lines of my research, in which I examine moral intuitions in terms of their (i) ontology ("What is a moral intuition?"), (ii) epistemology ("Are they a reliable source of moral knowledge?") and (iii) epidemiology ("What is their origin and how do they change?"). Mainly, I will focus on the last question and the role of narrative art in the diffusion of moral ideas.
VytisknoutZobrazeno: 31. 5. 2024 19:46