SYNEK, Michal. Profesní slepota a režimy spěchu: Podpora soběstačnosti při jídle v institucionální péči o lidi s mentálním znevýhodněním. In 16. Pracovní konference Biografu, Hoješín u Seče 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Profesní slepota a režimy spěchu: Podpora soběstačnosti při jídle v institucionální péči o lidi s mentálním znevýhodněním
Název anglicky Professional blindness and regimes of haste: Support of self-sufficiency in institutional repertoires of dining
Autoři SYNEK, Michal.
Vydání 16. Pracovní konference Biografu, Hoješín u Seče 2014, 2014.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky profesní slepota, soběstačnost, repertoáry stolování
Klíčová slova anglicky professional blindness, self-sufficiency, reportoieres of dining
Změnil Změnil: Mgr. Michal Synek, učo 333816. Změněno: 15. 9. 2017 18:14.
Anotace
Míra soběstačnosti, s níž obyvatelé „domova pro osoby se zdravotním postižením“ vykonávají činnosti související s přípravou, podáváním a konzumací jídla, se různí. Někteří klienti si sami nebo s pomocí asistentů vybírají jídla, která budou jíst, domlouvají se na jídelníčku se svými spolubydlícími, nakupují suroviny a připravují pokrmy a zcela bez pomoci pak připravené pokrmy konzumují. Jiní si sice jídlo nenakupují a nevaří, podílejí se nicméně aktivně na jeho podávání a jsou schopni ho bez pomoci sníst. Dalším asistují pracovníci i při jídle – potrava je jim různě upravována, aby byli schopni ji zvládnout, a samotné jídlo je pro ně činností, na níž se různou měrou spolu s nimi podílejí i jejich pečovatelé. Nejméně soběstační klienti jsou krmeni, nebo, mají-li problémy s rozžvýkáním a polykáním, přijímají potravu pomocí nosogastrické či perkutánní endoskopické sondy. Míra klientovy soběstačnosti při jídle je do určité míry ovlivněna charakterem jeho mentálního znevýhodnění, stejně jako přidruženým smyslovým a pohybovým postižením. Z pozorování činností spojených s jídlem a asistencí při jídle však zároveň vyplývá, že soběstačnost je také vyjednávána – je výsledkem „dohody“ mezi klientem a sítí péče, tvořenou nejen samotnými pracovníky, ale též použitými technologiemi a aplikovanými pravidly, jakož i hmotným „prostředím“. Soběstačnost – v našem případě projevovaná jako schopnost samostatně zkonzumovat snídani nebo večeři – není vlastností klienta. Neexistuje sama o sobě, v jakémsi „vzduchoprázdnu“ formovaném pouze „stupněm klientova mentálního postižení“, ale v složité síti vztahů, zahrnující celou řadu lidských i „nelidských“ faktorů a procházející dlouhodobým vývojem. V praxi institucionální péče o osoby s mentálním znevýhodněním dochází často k situacím, v nichž se na podporu soběstačnosti nedostává času, ochoty ke spolupráci a individuálnímu přístupu nebo nezbytných „hmotných zdrojů“. Tento stav – často samotnými aktéry označovaný za důsledek jejich „profesní slepoty“ – navrhuji popsat nikoli jako vadu zraku, za níž jsou v jistém smyslu odpovědní sami pracovníci, ale jako uspořádání pečovatelské sítě, v němž prostor nezbytný pro podporu soběstačnosti omezují akceptované režimy péče. Z jakých materiálů jsou udělány tyto režimy, vymezující chování klientů a pracovníků a stanovující jeho obrysy? Jsou psané, nebo nepsané, hmotné, či pomyslné, nebo existují v několika odlišných podobách? Jakými činnostmi jsou konstruovány a udržovány v chodu? Jak se navzájem ovlivňují? Lze je narušit, „vypnout“ či přeladit na režimy podporující soběstačnost? Jakou formu a míru přiblížení má zvolit výzkumník, který je chce popsat a pochopit? Popisovaný etnometodologicky zaměřený výzkum se soustřeďuje na několik konkrétních situací ovlivněných institucionalizovanými režimy péče a spolu s aktéry hledá možnosti jejich analýzy a ovlivnění.
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 01:16