BOBEK, Lukáš, Oldřich TOMÁŠEK, Marie KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Tereza KRÁLOVÁ, Martin JANČA a Tomáš ALBRECHT. Bazální koncentrace krevní glukózy u pěvců souvisí s jejich životními strategiemi. In BRYJA J., ŘEHÁK Z. & ZUKAL J. (Eds.): Zoologické dny Brno 2015. Sborník abstraktů z konference 12.-13. února 2015. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bazální koncentrace krevní glukózy u pěvců souvisí s jejich životními strategiemi
Název česky Bazální koncentrace krevní glukózy u pěvců souvisí s jejich životními strategiemi
Autoři BOBEK, Lukáš, Oldřich TOMÁŠEK, Marie KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Tereza KRÁLOVÁ, Martin JANČA a Tomáš ALBRECHT.
Vydání BRYJA J., ŘEHÁK Z. & ZUKAL J. (Eds.): Zoologické dny Brno 2015. Sborník abstraktů z konference 12.-13. února 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky životní strategie, pace-of-life syndromes, glukóza, komparace, pěvci
Klíčová slova anglicky life-history strategies, pace-of-life syndromes, glucose, comparation, song birds
Změnil Změnil: Mgr. Lukáš Bobek, Ph.D., učo 426762. Změněno: 18. 9. 2017 16:27.
Anotace
Bazální koncentrace krevní glukózy u pěvců souvisí s jejich životními strategiemi BOBEK L. (1,2), TOMÁŠEK O. (1,3), ADÁMKOVÁ M. (1,2), KRÁLOVÁ T. (1,2),JANČA M. (1,2), ALBRECHT T. (1,3) (1) Ústav biologie pbratlovců AV ČR,Studenec; (2) Ústav botaniky a zoologie PřF MU, Brno; (3) Katedra Zoologie PřF UK, Praha; Životní strategie jsou dány druhově specifickým nastavením základních life-history znaků jako jsou rychlost individuálního vývoje, plodnost a délka života. Rychlost růstu a rozmnožování negativně koreluje s délkou života, což je patrně dáno nutností investovat omezené zdroje do růstu a rozmnožování na straně jedné a do obranných mechanizmů na straně druhé. Spektrum životních strategií tak lze popsat na škále od pomalých po rychlé. Známou fyziologickou adaptací související s životními strategiemi je intenzita metabolizmu, která koreluje pozitivně s rychlostí růstu a rozmnožováním, a negativně s délkou života. Lze předpokládat, že bazální koncentrace glukózy v krvi (Glu0), coby zdroje okamžitě využitelné energie, bude korelovat s úrovní bazálního metabolizmu, tzn. i se základními life-history znaky. Tuto hypotézu jsme během dvou let testovali na 24 druzích pěvců žijících u nás. Výsledky naznačují, že druhy se v hodnotách Glu0 průkazně liší. Nejnižší hodnoty byly naměřeny u skorce vodního (10,0 mmol/l), nejvyšší u sýkory koňadry (15,1 mmol/l). Mezidruhová analýza s kontrolou na fylogenetické vztahy naznačila, že variabilita v Glu0 souvisí s hmotností těla, velikostí snůšky, typem potravy a celkovou roční reprodukční investicí (velikost snůšky x počet hnízdění za rok). Vysoké hladiny Glu0 byly zaznamenány u druhů s malou velikostí těla, vysokou roční reprodukční investicí a u druhů omnivorních ve srovnání s herbivorními. Insektivorní druhy se od zbylých dvou skupin nelišili. Glu0 se ukazuje jako důležitá fyziologická adaptace související s klíčovými life-history znaky pěvců. Pokud tomu tak opravdu je, lze souvislost Glu0 a základních life-history znaků předpokládat i u jiných skupin obratlovců. Výzkum byl podpořen projektem GAČR 15-11782S
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:12