VÁVROVÁ, Eva. Přístup konceptu Solvency II k řízení rizik v komerčních pojišťovnách. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, LVIII, č. 3, s. 261-269. ISSN 1211-8516.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přístup konceptu Solvency II k řízení rizik v komerčních pojišťovnách
Název česky Přístup konceptu Solvency II k řízení rizik v komerčních pojišťovnách
Název anglicky Solvency II approach to the risk management in commercial insurance companies
Autoři VÁVROVÁ, Eva.
Vydání Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, Brno, Mendelova univerzita v Brně, 2010, 1211-8516.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky řízení rizika, solventnost, regulace odvětví pojišťovnictví
Klíčová slova anglicky risk management, solvency, regulation of the insurance industry
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D., učo 38979. Změněno: 26. 9. 2017 14:32.
Anotace
Předkládaný vědecký příspěvek je tematicky zaměřen na analýzu specifických cílů realizace a struktury konceptu Solvency II v rámci jeho druhého pilíře. Evropská komise rozdělila cíle spojené se vznikem a implementací konceptu Solvency II na obecné, specifické a operační. V příspěvku jsou publikovány dílčí výsledky dosažené v rámci výzkumného záměru MSM 6215648904/výzkumný směr 02 s názvem „Hlavní tendence ve vývoji konkurenčního prostředí v podmínkách integračních a globalizačních procesů a adaptace podnikatelských subjektů na nové podmínky integrovaného trhu“, v návaznosti na cíle a metodiku řešení daného výzkumného záměru. Stěžejním záměrem této práce je prezentace poznatků získaných při rozboru možných způsobů identifikace a eliminace rizik v případě řízení rizika v komerční pojišťovací instituci. Rizika jsou posuzována se zřetelem na kvalifikaci a kvantifikaci rizik v souvislosti s požadavky konceptu Solvency II. Je zdůrazněn význam risk managementu, v sofistikovanější podobě označovaného jako Enterprise Risk Management. Řízení rizik nabývá na významu právě se v současnosti připravovaným konceptem Solvency II, jehož první i druhý pilíř akcentují řízení rizik ve finančních institucích a důslednou kvantifikaci zjevných, skrytých i potenciálních rizik.
Anotace anglicky
In the year 2001, the European Comission started to revise the legislation Solvency I and to implement a new approach called Solvency II. The regulation called Solvency II is based on regulation considering management of risks of commercial insurance companies. Changes on financial markets and the contemporary financial crisis made financial authorities to formulate principles of regulation based on risk management. Commercial insurance companies across Europe will face a considerable amount of work to be ready for requirements related with Solvency II implementation in the year 2012. This presented scientific paper focuses on an analysis of specific goals of the regulation Solvency II and the structure of second pillar of the three-pillar construction (similarity with Basel II banking regulation) of Solvency II. The paper was written as part of research project MSM 6215648904, carried out by the Faculty of Business and Economics, under the name “The Czech Republic in the processes of integration and globalization, and the development of the agriculture and service sector in the new conditions of the integrated European market”, following the goals and methodology of the research project.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 20:02