VÁVROVÁ, Eva. Rozbor aktuálního vývoje trhu zemědělského pojištění v České republice. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, LVIII, č. 6, s. 613-624. ISSN 1211-8516.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozbor aktuálního vývoje trhu zemědělského pojištění v České republice
Název česky Rozbor aktuálního vývoje trhu zemědělského pojištění v České republice
Název anglicky Development of the agricultural insurance market in the Czech Republic
Autoři VÁVROVÁ, Eva.
Vydání Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, Brno, Mendelova univerzita v Brně, 2010, 1211-8516.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky zemědělské pojištění, komerční pojišťovna, dotace na pojistné
Klíčová slova anglicky agricultural insurance, commercial insurance company, premium subsidies
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D., učo 38979. Změněno: 20. 9. 2017 15:51.
Anotace
Stěžejním záměrem této práce je prezentace poznatků získaných při rozboru možných způsobů eliminace rizik ohrožujících zemědělskou produkci a provedení analýzy aktuálního vývoje krytí rizik spojených se zemědělskou produkcí na trhu komerčního pojištění v České republice. Z analýzy vyplynula důležitost podpory rozvoje funkčního systému zemědělského pojištění v České republice. Zemědělská produkce je svým charakterem jednou z produkcí s nejvyšší mírou rizika, jež vyplývá především z existujících přírodních rizik. Pojištění jako faktor omezující a snižující nejistotu podnikání v zemědělství je ekonomicky opodstatněné. Pomáhá rizika zmírňovat, odstraňovat a rozdělovat mezi více subjektů. Pojištění je aktivním a funkčním nástrojem podnikatelské stability, reguluje a koriguje závažnost realizace rizika a umožňuje kontinuitu podnikání i v případě totálního výpadku produkce. Zejména pro tyto jeho funkce a vlastnosti je podpora a rozvíjení systému zemědělského pojištění v celospolečenském zájmu. Předkládaný vědecký příspěvek si klade za cíl zjistit a diskutovat možnosti eliminace rizik ohrožujících zemědělskou produkci a provést rozbor současné podoby krytí rizik spojených se zemědělskou produkcí na trhu komerčního pojištění v České republice. V příspěvku jsou publikovány dílčí výsledky dosažené v rámci výzkumného záměru MSM 6215648904/výzkumný směr 02 s názvem „Hlavní tendence ve vývoji konkurenčního prostředí v podmínkách integračních a globalizačních procesů a adaptace podnikatelských subjektů na nové podmínky integrovaného trhu“, v návaznosti na cíle a metodiku řešení daného výzkumného záměru.
Anotace anglicky
Proactive approach to risk management of agriculture companies is the way to ensure the efficiency of agricultural production even affected by natural disasters, to ensure the continuity of agricultural business and ultimately affect the level of development of rural regions. The instrument that solves the problem of reduction and elimination of risks associated with agricultural production is a systemic approach to the insurance of agricultural production, both crop insurance and livestock insurance, linked to a support program for SME in agriculture. This presented scientific paper aims to identify and discuss the possibility of eliminating risks possibly threatening the agricultural production and to analyze forms of covering risks associated with agricultural production on the commercial insurance market in the Czech Republic. The paper analyzes the current situation and current development of the agricultural insurance on the insurance market in the Czech Republic. This paper was written as a part of the research project MSM 6215648904, carried out by the Faculty of Business and Economics, under the title „The Czech economics in the processes of integration and globalization, and the development of the agriculture and service sector in the new conditions of the integrated European market“, following the goals and methodology of the research project.
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 05:28