SCHEJBAL, Jan a Zdeněk GLATZ. Immobilized-enzyme reactors integrated with capillary electrophoresis for pharmaceutical research. Journal of Separation Science. Německo: Weinheim : WILEY-VCH Verlag GmbH & Co, 2018, roč. 41, č. 1, s. 323-335. ISSN 1615-9306. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1002/jssc.201700905.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Immobilized-enzyme reactors integrated with capillary electrophoresis for pharmaceutical research
Autoři SCHEJBAL, Jan (203 Česká republika, domácí) a Zdeněk GLATZ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Journal of Separation Science, Německo, Weinheim : WILEY-VCH Verlag GmbH & Co, 2018, 1615-9306.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.516
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00100729
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1002/jssc.201700905
UT WoS 000419514100016
Klíčová slova anglicky capillary electrophoresis; drug metabolism; druggable enzymes; immobilized- enzyme reactors
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 30. 4. 2019 08:37.
Anotace
Enzymes play an essential role in many aspects of pharmaceutical research as drug targets, drug metabolizers, enzyme drugs and more. In this specific field, enzyme assays are required to meet a number of specific requirements, such as low cost, easy automation and high reliability. The integration of an immobilized-enzyme reactor to capillary electrophoresis represents a unique approach to fulfilling these criteria by combining the benefits of enzyme immobilization, that is, increased stability and repeated use, as well as the minute sample consumption, short analysis time and efficient analysis provided by capillary electrophoresis. In this review, we summarize, analyse and discuss published works where pharmaceutically relevant enzymes were used to prepare capillary-electrophoresis-integrated immobilized-enzyme reactors in an online manner. The presented assays are divided into three distinct groups based on the drug–enzyme relationship. The first, more extensively studied group employs enzymes which are considered to be therapeutic targets, the second group of assays presents tools to assess drug metabolism and the third group assesses enzyme drugs. Furthermore, we examine various methods of enzyme immobilization and their implications for assay properties.
Anotace česky
Enzymy hrají důležitou roli v mnoha oblastech farmaceutického výzkumu jako cíle léčiv, metabolizátory léčiv, enzymové léky a další. V této specifické oblasti výzkumu musí enzymové eseje splnit řadu specifických požadavků, jako je nízká cena za analýzu, jednoduchá automatizace a vysoká spolehlivost. Integrace rektoru z imobilizovaných enzymů do kapilární elektroforézy představuje unikátní přístup, který naplňuje požadovaná kritéria díky kombinaci výhod plynoucích z imobilizace enzymu, jmenovitě, zvýšená stabilita a opakované použití, spolu s minimální spotřebou vzorku, krátkou dobou analýzy a účinnou analýzou poskytovanou kapilární elektroforézou. V tomto souhrnném článku shrnujeme, analyzujeme a diskutujeme publikované práce, kdy byly využity farmaceuticky významné enzymy pro tvorbu rektorů z imobilizovaných enzymů integrovaných do kapilární elektroforézy a to v takzvaném on-line uspořádání. Představené postupy jsou rozděleny do tří skupin podle vztahu enzym-léčivo. První, ve větší míře studovanou, skupinou jsou reaktory využívající enzymy, které jsou považovány za terapeutické cíle, druhá skupina představuje nástroje vhodné pro studium metabolismu léčiv a třetí zkoumá enzymové léky. Věnujeme se také různým metodám imobilizace enzymů a jejich dopadům na vlastnosti dané metody.
Návaznosti
GA16-06106S, projekt VaVNázev: Vysoce efektivní systém založený na kapilární elektroforéze pro screening inhibitorů beta-sekretázy jako terapeutického cíle pro Alzheimerovu chorobu (Akronym: Alzheimer)
Investor: Grantová agentura ČR, Vysoce efektivní systém založený na kapilární elektroforéze pro screening inhibitorů beta-sekretázy jako terapeutického cíle pro Alzheimerovu chorobu
MUNI/A/1278/2016, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2017
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 01:07