CELÁ, Andrea, Aleš MÁDR, Jan JUŘICA a Zdeněk GLATZ. Analysis of amino acids in human plasma of patients with schizophrenia by means of CE-LIF method. In 45th International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques (HPLC2017 Prague). 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analysis of amino acids in human plasma of patients with schizophrenia by means of CE-LIF method
Název česky Analýza aminokyselin v lidské plazmě pacientů trpících schizofrenií metodou CE-LIF
Autoři CELÁ, Andrea, Aleš MÁDR, Jan JUŘICA a Zdeněk GLATZ.
Vydání 45th International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques (HPLC2017 Prague), 2017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Kapilární elektroforéza, fluorescenční detekce, aminokyseliny, derivatizace, schizofrenie
Klíčová slova anglicky Capillary electrophoresis, fluorescence detection, amino acids, derivatization, schizophrenia
Změnil Změnil: prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc., učo 1865. Změněno: 26. 1. 2018 08:27.
Anotace
Schizophrenia is a severe complex mental disorder with high heritability which affects approximately 0.5-1% of the population worldwide. There are not available reliable diagnostic tests and the diagnosis is still based mainly on interview of the person and family members. Measuring of certain metabolites in biological fluids might be a tool for diagnosis of schizophrenia even in the early phase. As a result, novel method for determination of amino acids in human plasma was developed. Simple sample treatment comprised of addition of acetonitrile to the plasma sample in order to protein precipitation and centrifugation. Supernatant was collected and present amino acids were derivatized by naphthalene-2,3-dicarboxaldehyde in the presence of cyanide anion under mild alkaline condition. Fluorescent products, 2 substituted 1 cyanobenz[f]isoindoles, were separated by capillary electrophoresis coupled with fluorescent detection. Optimization and validation of the method is the subject of this contribution.
Anotace česky
Schizofrenie je závažná mentální porucha s vysokou dědičností, která celosvětově postihuje přibližně 0.5-1 % populace. Neexistují spolehlivé diagnostické testy a diagnóza je stále založena především na rozhovoru s postiženou osobou a členy rodiny. Měření určitých metabolitů v biologických tekutinách by mohlo být využito k diagnostice schizofrenie i v rané fázi. V důsledku toho byla vyvinuta nová metoda pro stanovení aminokyselin v lidské plazmě. Jednoduchá úprava vzorku zahrnovala přídavek acetonitrilu za účelem precipitace proteinů a centrifugaci. Supernatant byl odebrán a obsažené aminokyseliny byly derivatizovány pomocí naftalen-2,3-dikarboxaldehydu v přítomnosti kyanidu sodného za mírně alkalických podmínek. Fluorescenční produkty, 2-substituované 1-kyanobenz[f]isoindoly, byly separovány pomocí kapilární elektroforézy s fluorescenční detekcí. Optimalizace a validace metody je předmětem tohoto příspěvku.
Návaznosti
GBP206/12/G014, projekt VaVNázev: Centrum pokročilých bioanalytických technologií
MUNI/A/1278/2016, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2017
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:06