URVÁLEK, Aleš. „Nicht ganz schlecht für einen Philosophen“: Peter Sloterdijk als Leser der deutschsprachigen Literatur. Pro-Fil. Brno: Masarykova univerzita, roč. 18, Special issue, s. 54-65. ISSN 1212-9097. doi:10.5817/pf17-3-1651. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Nicht ganz schlecht für einen Philosophen“: Peter Sloterdijk als Leser der deutschsprachigen Literatur
Název česky "Na filosofa vcelku slušný": P. Sloterdijk jako znalec německojazyčné literatury
Název anglicky Not bad for a Philosopher: P. Sloterdijk and the German Literature
Autoři URVÁLEK, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pro-Fil, Brno, Masarykova univerzita, 2017, 1212-9097.
Další údaje
Originální jazyk němčina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Digitální knihovna FF MU URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00098000
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/pf17-3-1651
Klíčová slova česky filosofie; literatura; autobiografie; antropologie; poválečná doba; nedorozumění; inspirace
Klíčová slova anglicky philosophy; literature; autobiography; anthropology; post-war time; misunderstanding; inspiration
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 11. 5. 2018 10:17.
Anotace
Die Studie beschreibt, worin die Lektüre Sloterdijks Werks für Germanisten nützlich sein kann. Sloterdijk wird in unterschiedlichen Rollen vorgestellt, zunächst als junger Germanist, folglich wird die Bedeutung seiner frühen germanistischen Studien für das Formulieren seiner späteren philosophischen Positionen sowie einige Missverständnisse analysiert.
Anotace česky
Studie popisuje, v čem může být přínosná četba díla P. Sloterdijka pro germanisty. Tento autor je představen v několika rolích. Nejprve je pojednáno, jakou stopu zanechal v germanistickém diskurzu, poté se projednává význam jeho germanistikcých studií pro formulaci jeho vlastních filozofických pozic. Poté je představen jako typický reprezentant určitého směřování, závěrem jsou analyzována nekěterá nedorozumění.
Anotace anglicky
The essay attempts to point out the benefits of reading Peter Sloterdijk’s works from the perspective of German studies. In the course of the paper, Sloterdijk is introduced in his various individual roles. First, his early steps in German studies are described, followed by an assessment of the influence of his German-studies works on the formulation of philosophical problems and stances. After that, Sloterdijk is presented as an exponent of certain typical development, as a diagnostician of problems that post-war Germany faced in its transformation into a civic society. The final part consists of reflections on his observational abilities in descriptions of interdisciplinary misunderstandings and in the creation of transdisciplinary analogies.
Návaznosti
MUNI/A/1032/2016, interní kód MUNázev: Vývojové tendence německého jazyka a německé literatury s přihlédnutím k česko-německé problematice a s přesahem k nordistickým a nederlandistickým aspektům. (Akronym: Vývojové tendence)
Investor: Masarykova univerzita, Vývojové tendence německého jazyka a německé literatury s přihlédnutím k česko-německé problematice a s přesahem k nordistickým a nederlandistickým aspektům., DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 11:46