GILLIS, Rosalind E., Lenka KOVAČIKOVÁ, Stéphanie BRÉHARD, Emilie GUTHMANN, Ivana VOSTROVSKÁ, Hana NOHÁLOVÁ, Rose-Marie ARBOGAST, László DOMBORÓCZKI, Joachim PECHTL, Alexander ANDERS, Arkadiusz MARCINIAK, Anne TRESSET a Jean-Denis VIGNE. The evolution of dual meat and milk cattle husbandry in Linearbandkeramik societies. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. London, 2017, roč. 284, č. 1860, s. 20170905-20170913. ISSN 0962-8452. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1098/rspb.2017.0905.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The evolution of dual meat and milk cattle husbandry in Linearbandkeramik societies
Autoři GILLIS, Rosalind E. (826 Velká Británie a Severní Irsko, garant), Lenka KOVAČIKOVÁ (203 Česká republika), Stéphanie BRÉHARD (250 Francie), Emilie GUTHMANN (250 Francie), Ivana VOSTROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Hana NOHÁLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Rose-Marie ARBOGAST (250 Francie), László DOMBORÓCZKI (348 Maďarsko), Joachim PECHTL (276 Německo), Alexander ANDERS (348 Maďarsko), Arkadiusz MARCINIAK (616 Polsko), Anne TRESSET (250 Francie) a Jean-Denis VIGNE (250 Francie).
Vydání Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, London, 2017, 0962-8452.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.847
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00095095
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2017.0905
UT WoS 000407805000019
Klíčová slova anglicky Neolithic; husbandry practices; Linearbandkeramik; cattle; mortality profiles; milk
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 5. 3. 2018 16:25.
Anotace
Cattle dominate archaeozoological assemblages fromthe north-central Europe between the sixth and fifth millennium BC and are frequently considered as exclusively used for their meat. Dairy products may have played a greater role than previously believed. Selective pressure on the lactase persistence mutation has been modelled to have begun between 6000 and 4000 years ago in central Europe. The discovery of milk lipids in late sixth millenniumceramic sieves in Poland may reflect an isolated regional peculiarity for cheese making or may signify more generalized milk exploitation in north-central Europe during the Early Neolithic. To investigate these issues, we analysed the mortality profiles based on age-at-death analysis of cattle tooth eruption, wear and replacement from 19 archaeological sites of the Linearbandkeramik (LBK) culture (sixth to fifth millennium BC). The results indicate that cattle husbandry was similar across time and space in the LBK culture with a degree of specialization for meat exploitation in some areas. Statistical comparison with reference age-at-death profiles indicate that mixed husbandry (milk and meat) was practised, with mature animals being kept. The analysis provides a unique insight into LBK cattle husbandry and how it evolved in later cultures in central and western Europe. It also opens a new perspective on how and why the Neolithic way of life developed through continental Europe and how dairy products became a part of the human diet.
Návaznosti
GD404/09/H020, projekt VaVNázev: Moravskoslezská škola archeologických doktorských studií II
Investor: Grantová agentura ČR, Moravskoslezská škola archeologických doktorských studií II
VytisknoutZobrazeno: 12. 10. 2024 22:01