ŠUBRTOVÁ, Marie, Danuše LEFNEROVÁ, Petra LÖRINCZIOVÁ a Halina MATĚJOVÁ. Mikrobiota a obezita. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2017, roč. 2017, č. 4, s. 86-88. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mikrobiota a obezita
Název anglicky Microbiota and obesity
Autoři ŠUBRTOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant, domácí), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Petra LÖRINCZIOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098042
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Mikrobiota; obezita
Klíčová slova anglicky Microbiota; obesity
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 17:48.
Anotace
S rozvojem molekulárně biologických metod se začala větší pozornost soustředit na mikrobíotu člověka, především střevní bakterie, jelikož mají na zdraví hostitele největší vliv. Studie na zvířatech potvrdily souvislost mikrobioty s obezitou. U obézních myší bylo zjištěno jiné složení mikrobioty ve srovnání se štíhlými jedinci. Výsledky studií na lidech jsou více variabilní. V souvislosti s předpokládaným vlivem mikrobioty na obezitu se také začalo zkoumat působení stravy, probiotik a prebiotik na střevní bakterie. Studie potvrdily, že při dlouhodobé změně stravy dochází k nárůstu počtu některých bakterií v závislosti na typu stravy. Vliv probiotik a prebiotik na obezitu nebyl prokázán. Publikované výsledky nejsou jednoznačné, to však nemusí znamenat, že souvislost neexistuje. Interakce mezi stravou, mikrobiotou a obezitou jsou velmi složité, proto bude potřeba realizovat ještě mnoho studií, které by tyto souvislosti vysvětlily.
Anotace anglicky
Development of molecular biology techniques has led to more extensive research in the field of microbiota, especially gut flora, since this has the greatest impact on the host's health. Animal studies have confirmed the impact of microbiota on obesity. A differing composition of microbiota has also been found in obese mice as compared to lean ones. The results of human studies are more heterogeneous. In connection with the probable impact of microbiota on obesity, the effect of diet, probiotics and prebiotics on gut bacteria has been researched. Research has confirmed that changes in diet can lead to an increase of certain bacteria, depending on the type of diet. Reviews did not confirm the impact of probiotics and prebiotics on obesity. Published results are not consistent, yet this does not mean that there is no relation. Interactions between diet, microbiota and obesity are very complex; therefore, it is necessary to realize many more studies in order to clarify these relations.
VytisknoutZobrazeno: 10. 6. 2024 11:51