ŠUBRTOVÁ, Marie, Danuše LEFNEROVÁ, Petra LÖRINCZIOVÁ and Halina MATĚJOVÁ. Mikrobiota a obezita (Microbiota and obesity). Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2017, vol. 2017, No 4, p. 86-88. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Mikrobiota a obezita
Name (in English) Microbiota and obesity
Authors ŠUBRTOVÁ, Marie (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Petra LÖRINCZIOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/17:00098042
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) Mikrobiota; obezita
Keywords in English Microbiota; obesity
Tags EL OK
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Soňa Böhmová, učo 232884. Changed: 19/3/2018 17:48.
Abstract
S rozvojem molekulárně biologických metod se začala větší pozornost soustředit na mikrobíotu člověka, především střevní bakterie, jelikož mají na zdraví hostitele největší vliv. Studie na zvířatech potvrdily souvislost mikrobioty s obezitou. U obézních myší bylo zjištěno jiné složení mikrobioty ve srovnání se štíhlými jedinci. Výsledky studií na lidech jsou více variabilní. V souvislosti s předpokládaným vlivem mikrobioty na obezitu se také začalo zkoumat působení stravy, probiotik a prebiotik na střevní bakterie. Studie potvrdily, že při dlouhodobé změně stravy dochází k nárůstu počtu některých bakterií v závislosti na typu stravy. Vliv probiotik a prebiotik na obezitu nebyl prokázán. Publikované výsledky nejsou jednoznačné, to však nemusí znamenat, že souvislost neexistuje. Interakce mezi stravou, mikrobiotou a obezitou jsou velmi složité, proto bude potřeba realizovat ještě mnoho studií, které by tyto souvislosti vysvětlily.
Abstract (in English)
Development of molecular biology techniques has led to more extensive research in the field of microbiota, especially gut flora, since this has the greatest impact on the host's health. Animal studies have confirmed the impact of microbiota on obesity. A differing composition of microbiota has also been found in obese mice as compared to lean ones. The results of human studies are more heterogeneous. In connection with the probable impact of microbiota on obesity, the effect of diet, probiotics and prebiotics on gut bacteria has been researched. Research has confirmed that changes in diet can lead to an increase of certain bacteria, depending on the type of diet. Reviews did not confirm the impact of probiotics and prebiotics on obesity. Published results are not consistent, yet this does not mean that there is no relation. Interactions between diet, microbiota and obesity are very complex; therefore, it is necessary to realize many more studies in order to clarify these relations.
PrintDisplayed: 31/7/2024 04:28