ŠPINAR, Jindřich, Jiří VÍTOVEC a Lenka ŠPINAROVÁ. SGLT2 (glifloziny) antidiabetika, antihypertenziva nebo léky na srdeční selhání? Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, 2017, roč. 19, č. 3, s. 195-200. ISSN 1212-4540.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název SGLT2 (glifloziny) antidiabetika, antihypertenziva nebo léky na srdeční selhání?
Název česky SGLT2 (glifloziny) antidiabetika, antihypertenziva nebo léky na srdeční selhání?
Název anglicky SGLT2 inhibitors (gliflozins) antidiabetics, antihypertensives or drugs for heart failure?
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí), Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí) a Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, 2017, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098149
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky SGLT2;  diabetes mellitus;  srdeční selhání;  dapagliflozin;  empagliflozin
Klíčová slova anglicky SGLT2; diabetes mellitus; heart failure; dapagliflozin; empagliflozin
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 3. 2018 16:35.
Anotace
Inhibitory SGLT2 - glifloziny byly do klinické praxe uvedeny jako perorální antidiabetika, která působí mechanizmem zvýšeného vylučování glukózy močí pomocí blokády kotransportéru SGLT2, čímž je zabráněno zpětnému vstřebání glukózy v ledvinách. První velká ukončená klinická studie EMPA-REG OUTCOME ovšem prokázala nejen efekt na diabetes mellitus, ale i efekt na snížení kardiovaskulárních příhod, především na snížení hospitalizací a mortality pro srdeční selhání. Současně se objevují informace, že inhibitory SGLT2 vedou i k redukci hmotnosti o 2- 3 kg a snížení systolického krevního tlaku o 3- 5 mm Hg. V roce 2017 prezentované výsledky studie CANVAS tyto informace potvrzují, současně však vyvolávají rozpaky pro zvýšený počet amputací dolních končetin v těchto studiích. Data z reálného života - tzv. CVD REAL průzkum však veškeré pochybnosti vyvrací a na více než 300 000 nemocných z celého světa potvrzují pozitivní výsledky z klinických studií. Rozsáhlý program probíhá s dapagliflozinem. Metaanalýza 21 studií potvrdila pozitivní trend na kardiovaskulární příhody a netrpělivě jsou očekávány výsledky studie DECLARE. V roce 2017 byla zahájena studie DAPA HF, která má za cíl prokázat pozitivní efekt dapagliflozinu u nemocných se srdečním selháním s diabetes mellitus i bez něj. V roce 2017 byly zahájeny i studie EMPEROR s empagliflozinem u systolického i diastolického srdečního selhání.
Anotace anglicky
SGLT2 inhibitors - gliflozins were introduced into clinical practice as oral antidiabetics, acting by increased glucose excretion in urine using the blockade of the SGLT2 co-transporter, which blocks glucose reabsorption in kidneys. The first big clinical trial EMPA REG outcome has shown not only the effect on diabetes mellitus but also the effect on cardiovascular events, decreasing especially heart failure mortality and hospitalisations. A decrease in body weight by 2- 3 kg and a decrease of systolic blood pressure by 3- 5 mmHg were also new findings. The CANVAS trials were presented in 2017 and confirmed this beneficial effect, but also bring new disappointing information about increase of leg amputations. Data from real life - CVD REAL research disprove the doubts on more than 300,000 patients from all over the world and confirm the positive results from clinical trials. A large program with dapagliflozin is being conducted. A meta-analysis of 21 clinical trials confirmed the positive trend in cardiovascular events and the results of the DECLARE study are being awaited with great expectations. The DAPA HF trial started in 2017 and investigates the effect of dapagliflozin in patients with chronic heart failure with or without diabetes mellitus. The EMPEROR trials with empagliflozin in patients with both systolic and diastolic failure were also started in 2017.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 12:45