PODĚBRADSKÁ, Radana a Michaela ŠARMÍROVÁ. Funkční poruchy pohybového systému. Praktický lékař. Praha: Mladá fronta a.s., 2017, roč. 97, č. 5, s. 198-201. ISSN 0032-6739.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Funkční poruchy pohybového systému
Název česky Funkční poruchy pohybového systému
Název anglicky Functional disorders of the musculoskeletal system
Autoři PODĚBRADSKÁ, Radana (203 Česká republika, garant, domácí) a Michaela ŠARMÍROVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání Praktický lékař, Praha, Mladá fronta a.s. 2017, 0032-6739.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30230 Other clinical medicine subjects
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Webové stránky časopisu
Kód RIV RIV/00216224:14510/17:00098304
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky funkční poruchy; pohybový systém; etáže řízení pohybu; fyzioterapie
Klíčová slova anglicky functional disorders; musculoskeletal system; levels of motion management; physiotherapy
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Radana Jesenická, Ph.D., učo 233788. Změněno: 23. 4. 2018 18:38.
Anotace
Pohybová soustava je nejčastějším zdrojem bolesti v organizmu a bolest je také nejčastějším příznakem poruchy pohybové soustavy, zvláště její funkce. Funkční poruchy pohybového systému jsou také jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti, protože postihují převážně nemocné v produktivním věku. První cesta pacienta s bolestí v pohybovém systému vede obvykle do ordinace praktického lékaře. Jelikož problematika rehabilitace a funkčních poruch pohybového systému není na řadě lékařských fakult přednášena v potřebném rozsahu, předkládáme základní seznámení s funkčními poruchami pohybového systému a jejich prevencí, diagnostikou a možnostmi terapie pro praxi praktického lékaře.
Anotace anglicky
The musculoskeletal system is the most frequent source of pain within the organism, and at the same time, pain is the most frequent symptom of a musculoskeletal system disorder, especially regarding its function. Functional disorders of the musculoskeletal system also represent one of the most frequent causes of incapacity to work, as they mostly affect working age patients. The first steps of a patient experiencing pain in the musculoskeletal system usually lead to a general practitioner’s office. Due to the fact that the issue of rehabilitation and functional disorders of the musculoskeletal system is not lectured in the necessary scope at many medical faculties, we are hereby presenting an essential introduction into the functional disorders of the musculoskeletal system and their prevention, diagnostics, and options of therapy for a general practitioner’s practice.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:05