MAJTÁS, Dušan, Petra MÁCOVÁ a Jiří PŘÍHODA. Corrosion behaviour of iron alloys, does it depend on composition or corrosion environment? In EUROCORR 2017. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Corrosion behaviour of iron alloys, does it depend on composition or corrosion environment?
Název česky Korozní chování železných slitinzávisí složení nebo koroze na korozním prosstředí?
Autoři MAJTÁS, Dušan (203 Česká republika, domácí), Petra MÁCOVÁ (203 Česká republika) a Jiří PŘÍHODA (203 Česká republika, domácí).
Vydání EUROCORR 2017, 2017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 20506 Coating and films
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00098308
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky koroze; slitiny železa; vliv prostředí
Klíčová slova anglicky corrossion; iron alloys; influence of environment
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc., učo 2166. Změněno: 10. 3. 2021 21:53.
Anotace
Iron alloys mainly steels are used widespread for long period of time. According to thermodynamics these are prone to corrosion. Corrosion behaviour is described as dependant on alloy composition and corrosion environment. It is supposed the most important is the composition which implies where the alloy will resist and the corrosion environment which implies what corrosion products are formed. However this simplification may not be utterly true. The capability to resist corrosion depends on material composition for sure. But the phase composition of corrosion products is dependant mainly on corrosion processes, not only the corrosion environment in general. Similar or nearly identical corrosion products were obtained by corrosion in different environments, corrosion in soils and corrosion in outdoor atmosphere. Under both conditions layered structures formed of Lepidocrocite, Maghemite and Goethite has been formed. This is in agreement with the theoretical corrosion process description but is not with the simplified corrosion models. This does not mean automatically the simplified models are completely wrong; it does mean however these simplified models need revision. The general environment description is not sufficient to describe what is going on in the environment.
Anotace česky
Železné slitiny, primárně oceli, jsou široce rozšířené konstrukční materiály používané po dlouhou dobu. Z hlediska termodynamiky jsou tyto slitiny náchylné ke korozi. Korozní chování slitin železa je závislé na složení slitin stejně jako na složení již přítomných korozních produktů na jejich povrchu. Předpokládá se, že nejdůležitější je složení materiálu, které implikuje, za jakých podmínek bude slitina odolávat, a dále na korozně agresivním prostředí. Toto zjednodušení však nemusí platit za všech okolností. Schopnost odolat korozi závisí na materiálovém složení. Fázové složení korozních produktů však závisí hlavně na korozi - jako na procesu, nikoliv pouze na prostředí kterému je materiál vystaven. Podobné nebo prakticky identické korozní produkty byly získány v různých prostředích; korozí v půdě i korozí ve vnějším atmosférickém prostředí. V obou těchto případech dochází k vytvoření vrstvené struktury korozních produktů tvořené lepidokrokitem, maghemitem a goethitem. To je v souladu s teoretickým popisem korozního procesu, ale ne se zjednodušenými modely koroze. To samozřejmě neznamená, že zjednodušené modely jsou zcela obecně neplatné; znamená to však, že tyto zjednodušené modely potřebují revizi. Obecný popis prostředí nestačí k popisu toho, co se děje v životním prostředí.
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 23:00