ŠPINAR, Jindřich a Lenka ŠPINAROVÁ. Rivaroxaban u rizikových pacientů. Vnitřní lékařství. Brno: Facta Medica, 2017, roč. 63, č. 6, s. 424-430. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rivaroxaban u rizikových pacientů
Název česky Rivaroxaban u rizikových pacientů
Název anglicky Rivaroxaban in high-risk patients
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Brno, Facta Medica, 2017, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098411
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky antikoagulace; renální insuficience; rizikoví nemocní; srdeční selhání; tromboembolická nemoc; věk
Klíčová slova anglicky age; anticoagulation; heart failure; high risk patients; renal insufficiency; thromboembolic disease
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 3. 2018 16:15.
Anotace
Inhibitory faktoru Xa se v posledních letech dostaly do základní klinické praxe a v mnoha indikacích nahrazují ant-agonisty vitaminu K (warfarin) s větší bezpečností a účinností. Je to především prevence cévní mozkové příhody a systémové embolizace u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní, hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Největší počet dat o podávání přímých inhibitorů faktoru Xa u rizikových pacientů má rivaroxaban. Rivaroxaban je perorálně podávaný selektivní přímý inhibitor faktoru Xa. Vyznačuje se dobře predikovatelnou farmakodynamikou i farmakokinetikou. V závislosti na výši podané dávky inhibuje tvorbu trombinu až po dobu 24 hod. Po perorálním podání je velmi dobře vstřebáván, biologická dostupnost se pohybuje mezi 80 a 100 %. Vylučován je převážně ledvinami (aktivní i neaktivní forma). Střední terminální poločas eliminace při perorálním podání je 5-9 hod u mladších osob a 11-13 hod u starších. Jeho farmakokinetika je minimálně ovlivněna věkem či pohlavím léčeného pacienta.
Anotace anglicky
Blockade of factor Xa becomes a routine part of clinical practice instead of vitamin K blockade with warfarin, providing a more beneficial and safer effect. The main indications are prevention of stroke and systemic embolism in adults with nonvalvular atrial fibrillation, deep vein thrombosis and pulmonary embolism. Rivaroxaban has the largest number of data across high risk patients. Rivaroxaban is an oral selective anti Xa inhibitor with well predictive pharmacokinetics and pharmacodynamics. It inhibits thrombin formation for 24 hours, is well absorbed and biological availability is 80-100 %.The excretion is mainly renal and the mean elimination time is 5-9 hours in younger and 11-13 hours in elderly. The pharmacokinetics is minimally influenced by sex and age. The ROCKET AF trial has shown in 14 246 high-risk patients a trend to lowering stroke and systemic embolization by rivaroxaban compared to warfarin without a bleeding increase. The number of events per 100 patient-years was 1.71 in group treated with rivaroxaban compared to 2.16 treated with warfarin (p < 0.001 for non inferiority). A sub-analysis of the ROCKET AF trial has shown numerically trend to higher efficacy and safety of rivaroxaban in patients with moderate renal insufficiency compared to warfarin. Mild hepatic impairment did not significantly affect the pharmacokinetics or pharmacodynamics of rivaroxaban, compared with healthy subjects. The effects by age and concomitant diseases are discussed. The X-VeRT trial shows a new indication for rivaroxaban - electric cardioversion.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 16:45