VÍTOVEC, Jiří a Jindřich ŠPINAR. Hyperaktivace sympatiku a systému RAS – nové možnosti léčby. In Hypertenze & kardiovaskulární prevence. Praha: Target, 2017, s. 32-34. ISSN 1805-4129.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hyperaktivace sympatiku a systému RAS – nové možnosti léčby
Název anglicky Hyperactivation of the SNS and RAS system– new trends of treatment
Autoři VÍTOVEC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praha, Hypertenze & kardiovaskulární prevence, od s. 32-34, 3 s. 2017.
Nakladatel Target
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098412
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1805-4129
Klíčová slova česky sympatický nervový systém, renin-angiotenzinový systém, srdeční selhání; hypertenze; ischemická choroba srdeční; inhibitory ACE; betablokátory
Klíčová slova anglicky sympathetic nervous system; renin-angiotensin system; heart failiure; hypertension; ischemic heart disease; ACE inhibitors; betablockers
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 14:28.
Anotace
Aktivace systémů sympatiku (SNS) a renin angiotenzinu (RAS) hraje v kardiovaskulární fyziologii zásadní roli. V akutních stavech hemodynamicky stabilizuje organizmus, ale v chronických situacích např. u hypertenze, ischemické choroby srdeční (ICHS) či srdečního selhání je dlouhodobě zvýšená aktivace škodlivá. Vede k remodelaci hladkého svalstva v cévách, poškození myokardu a renálních funkcí a z toho vyplývajících komplikací. Fixní kombinace dvou léků zlepšuje adherenci/ compliance pacientů k léčbě a vede tak i ke zlepšení kontroly základního onemocnění. V případě ischemické choroby srdeční, případně srdečního selhání i hypertenze, která může být spojena s těmito komorbiditami je doporučena kombinace inhibitorů ACE s betablokátory. Fixní kombinace ACE inhibitoru (perindopril) a betablokátoru (bisoprolol) nejen společně snižuje výše uvedené kardiovaskulární poškození, ale také výrazně zvyšuje adherenci nemocného k léčbě.
Anotace anglicky
Chronic heart failure (CHF) is a multi-factorial disease process that is characterized by over activation of the renin-angiotensin-aldosterone system (RAAS) and the sympathetic nervous system. Both of these systems are chronically activated in CHF. The RAAS consists of an excitatory arm involving Angiotensin II (Ang II), Angiotensin Converting Enzyme (ACE), and the Ang II type 1 Receptor (AT1R) or betablockers.
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 23:52