LANGOVÁ, Barbora a Petr VESELÝ. Vliv změny hodnoty a osy astigmatismu na zrakový výkon při různých pohledových vzdálenostech. In IV. ročník Studentské vědecké konference ZSF JU. 2017. ISBN 978-80-7394-676-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv změny hodnoty a osy astigmatismu na zrakový výkon při různých pohledových vzdálenostech
Název anglicky The effect of change in value and the axis of astigmatism on visual performance at the different visual distances
Autoři LANGOVÁ, Barbora a Petr VESELÝ.
Vydání IV. ročník Studentské vědecké konference ZSF JU, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7394-676-0
Klíčová slova česky brýlové čočky; astigmatismus šikmých paprsků; vady optického zobrazování
Klíčová slova anglicky spectacle lenses; astigmatism of oblique rays; optical aberrations
Změnil Změnila: Mgr. Barbora Langová, učo 410970. Změněno: 23. 11. 2017 20:44.
Anotace
Z výsledků vyplývá, že je nutná určitá adaptace na asférické BČ pro zlepšení zrakového výkonu. Oba páry BČ umožní po 14denní adaptaci stejně kvalitní ZO (visus 1,0) jak pro centrální, tak pro pohledový úhel 30°. Při finálním rozhodnutí si i přes dokonalý tvar asférických BČ vybralo 72% subjektů sférické plochy, což poukazuje na nutnost individuálního přístupu ke každému klientovi zvlášť s přihlédnutím na jeho požadavky na vidění a účel jeho korekce.
Anotace anglicky
The results show that adaptation to aspheric lenses is necessary for improving visual performance. Both lenses allow a great visual quality (VA 1.0 for central and viewing angle 30° either) after a 14-day adaptation. In the final decision, 72% of subjects have chosen spherical lenses to their glasses. According to these results it´s necessary to keep an individual approach to each client, find out their vision requirements and the purpose of their correction.
Návaznosti
MUNI/C/0902/2016, interní kód MUNázev: Vliv změny hodnoty a osy astigmatismu na zrakový výkon při různých pohledových vzdálenostech (Akronym: Porovnání sférických a asférických brýlových čoček)
Investor: Masarykova univerzita, Vliv změny hodnoty a osy astigmatismu na zrakový výkon při různých pohledových vzdálenostech, DO R. 2020 - Program rektora
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 08:47