HRUBÁ, Drahoslava a Liana GREIFFENEGGOVÁ. Specifika péče o děti narozené po asistované reprodukci. Československá pediatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, roč. 72, č. 6, s. 368-371. ISSN 0069-2328. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Specifika péče o děti narozené po asistované reprodukci
Název česky Specifika péče o děti narozené po asistované reprodukci
Název anglicky The specific care about children born with assisted reproduction
Autoři HRUBÁ, Drahoslava (203 Česká republika, garant, domácí) a Liana GREIFFENEGGOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Československá pediatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2017, 0069-2328.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098508
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky asistovaná reprodukce; komplikace v těhotenství; kardiovaskulární riziko
Klíčová slova anglicky assisted reproduction; pregnancy complications; cardiovascular risk
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 3. 2018 16:16.
Anotace
Používání technik asistované reprodukce (ART) celosvětově exponenciálně roste a odhaduje se, že zejména ve vyspělých zemích 2–10 % novorozenců bylo v současné době počato in vitro. Epidemiologické a klinické studie popsaly možné déledobé škodlivé účinky na zdraví a kvalitu života matek léčených ART a jejich potomků. Máme důkazy, že početí pomocí ART zvyšuje riziko závažných těhotenských komplikací (zejména preeklampsie, předčasných porodů a dětí s nízkou porodní hmotností) a modifikuje kardiovaskulární fenotyp ve smyslu vyššího rizika arteriální hypertenze, kardiovaskulárních chorob, diabetes mellitus a plicní hypertenze v dětství a dospělosti. Jak ART, tak i preeklampsie jsou pokládány za nové položky v seznamu kardiovaskulárních rizikových faktorů. I když absolutní riziko se zdá být malé, je přesto nezbytné formulovat plán specifické péče od početí do porodu a následně léta po porodu pro gynekology a lékaře primárné péče, aby se minimalizovala rizika nemocnosti a předčasné úmrtnosti matek a jejich potomků.
Anotace anglicky
The usage of the Assisted Reproductive Techniques (ART) is an exponentially growing trend worldwide and it is estimated, that especially in developed countries, 2–10% of newborns are currently being conceived in vitro. Epidemiologic and clinical studies have described the possible long-term deleterious effects on the health and welfare of both mothers threated with ART and their offsprings. We have evidence that conception via ART increasis the risk of serious pregnancy complications (especially preeclampsia, pre-term birth, low birth weight) and modification of the cardiovascular phenotype towards higher risk of arterial hypertension, cardiovascular diseases, diabetes mellitus and pulmonary hypertension in childhood and adulthood. Both ART and preeclampsia are considered to be new inclusions in the list of cardiovascular risk factors. Even if the absolute risk seems small, it is necessary to formulate a plan of the specific care, from periconception to the puerperium and follow-up years after delivery for obstetricians and primary care physicians to minimise maternal and infant morbidity and preterm mortality.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 18:35