2017
Glucose Metabolism in Cancer and Ischemia: Possible Therapeutic Consequences of the Warburg Effect
SALAMON, S., E. PODBREGAR, P. KUBATKA, D. BUSSELBERG, M. CAPRNDA et. al.Základní údaje
Originální název
Glucose Metabolism in Cancer and Ischemia: Possible Therapeutic Consequences of the Warburg Effect
Autoři
SALAMON, S. (705 Slovinsko), E. PODBREGAR (705 Slovinsko), P. KUBATKA (703 Slovensko), D. BUSSELBERG (634 Katar), M. CAPRNDA (703 Slovensko), R. OPATRILOVA (203 Česká republika), V. VALENTOVA (703 Slovensko), M. ADAMEK (703 Slovensko), Peter KRUŽLIAK (703 Slovensko, garant, domácí) a M. PODBREGAR (705 Slovinsko)
Vydání
Nutrition and cancer : an international journal, Abingdon, Routledge Journals, Taylor & Francis, 2017, 0163-5581
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30204 Oncology
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 2.261
Kód RIV
RIV/00216224:14110/17:00098632
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000394613600001
Klíčová slova anglicky
Glucose Metabolism
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 20. 3. 2018 18:49, Soňa Böhmová
Anotace
V originále
The Warburg effect states that the main source of energy for cancer cells is not aerobic respiration, but glycolysiseven in normoxia. The shift from one to the other is governed by mutually counteracting enzymes: pyruvate dehydrogenase and pyruvate dehydrogenase kinase (PDK). Anaerobic metabolism of cancer cells promotes cell proliferation, local tissue immunosuppression, resistance to hypoxic conditions, and metastatic processes. By switching glucose back to oxidative metabolism, these effects might be reversed. This can be achieved using PDK inhibitors, such as dichloroacetate. Patients suffering from ischemic conditions might benefit from this effect. On the other hand, the -blockers (adrenergic -antagonists) often used in these patients appear to improve cancer-specific survival, and nonselective -blockers have been shown to promote glucose oxidation. Might there be a link?