UHLÍŘ, Michal a Rostislav MELICHAR. Geometrie kvarcitových těles v okolí Příchovic. Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku. Brno: Masarykova univerzita, roč. 24, 1-2, s. 40-43. ISSN 1212-6209. doi:10.5817/GVMS2017-1-2-40. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Geometrie kvarcitových těles v okolí Příchovic
Název česky Geometrie kvarcitových těles v okolí Příchovic
Název anglicky Geometry of quartzite bodies from Příchovice surroundings
Autoři UHLÍŘ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Rostislav MELICHAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku, Brno, Masarykova univerzita, 2017, 1212-6209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10505 Geology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL PDF
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00098776
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/GVMS2017-1-2-40
Klíčová slova česky Lugikum; krkonošsko-jizerské krystalinikum; kvarcit; vrása; strukturní analýza
Klíčová slova anglicky Lugicum; Krkonoše-Jizera Crystalline Unit; quartzite; fold; structural analysis
Štítky NZ, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Nicole Zrilić, učo 240776. Změněno: 4. 4. 2018 11:32.
Anotace
Na základě kombinace orientace metamorfních foliací kvarcitů a terénních hran vyztužených kvarcitickými horninami lze usuzovat, že výchozy kvarcitů nalezené v terénu jsou součástí v podstatě jednoho deskovitého tělesa, které zároveň „drží“ celkovou morfologii krajiny jižně od Příchovic. Z geometrie pásu lze odhadovat, že se na stavbě území podílí buď široce rozevřená víceméně přímá vrása, nebo silně sevřená, prakticky ležatá vrása. V místech náhorní plošiny se eroze zastavila na úrovni subhorizontálně orientované polohy kvarcitu, zatímco v jihozápadní části území ukloněná část desky vyztužuje svah ukloněný k jihozápadu. Celkový průběh tělesa je zobrazen v řezu. Na lokalitě Velká bílá skála je toto těleso ohnuto a tvoří vrásu. Ohyb byl způsoben poklesovou duktilní střižnou zónou, kdy nadložní horninový komplex je po deformaci ukloněn k JZ. Existenci duktilní střižné zóny dokládá vedle stočení průběhu kvarcitového tělesa zejména přítomnost znaků deformace jednoduchým střihem.Poměrně ploché uložení a odolnost kvarcitů při zvětrávání a erozi vedly k tomu, že kvarcitové těleso tvoří podpovrchovou polohu erozivně formované krajiny. Na některých místech zůstaly na kvarcitech tenké relikty nadložních hornin. Pozdější oživení a zpětná eroze malými toky vedly k tomu, že toto těleso bylo rozbrázděno malými údolími na lalokovité nepravidelné výběžky, které zdánlivě nezapadají do geologické stavby dříve publikovaných výsledků. Provedená studie však ukázala, že i vymapované nepravidelné až amébovité tvary mohou být dešifrovány s použitím detailní strukturní analýzy. V tomto případě se ukázalo, že kvarcit tvoří poměrně jednoduché těleso, jehož část byla v rámci střižné zóny mírně přetočena – ukloněna následkem deformace jednoduchým střihem. Znalost přesné geometrie umožnila oproti starším mapám odlišit nadložní a podložní komplexy hornin.
Anotace anglicky
Muscovite quartzite from Krkonoše-Jizera crystalline unit in SE surrounding of Příchovice village forms irregular shapes in detailed geological maps. To find correct 3D geometry of the bodies, we used standard methods of detailed mapping and documentation of outcrops as well as detailed structural analysis. Locations of terrain edges with quartzite outcrops have been indicated in the map. Generaly sub-horizontal to moderately dipping metamorphic foliation has been found. Foliation poles make wide girdle in the plot which indicates sub-cylindrical fold structure with horizontal axis in the NW-SE direction. The northeastern part of the territory is sub-horizontal plateau, while the southwestern part is generally inclined to the southwest. In the second part, the metamorphic foliation dips to the southwest under such angle, that it seems to be parallel to the inclination of the slope, see the old quarry and SW part of Velká bílá skála. The last one show us bent outcrop respecting the change in slope inclination. There was directly observed large shear bands as a part of S-C structure. It indicates that SW limb of the fold was strained under simple shear condition with the drop SW kinematics. Change in orientation of SW-dipping fold limb was produced by a ductile shear zone. Based on a combination of metamorphic foliation orientation quartzite and field edges, we can interpret quartzite rocks as a part of one platy body, which forms the overall morphology of the landscape south of Příchovice. In the plateau, erosion stopped at sub-horizontally oriented part of the quartzite layer, while denudation of the SW limb of the large fold predeterminates the inclined slope surface to the SW. A study has shown that such complex structure can be decrypted using the detailed structural analysis. In this case it was shown that quartzite forms relatively simple body which was only slightly bent due to simple shear deformation.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 14:23