ZITTERBARTOVÁ, Jana a Pavel ŠLAMPA. Pozdní nežádoucí účinky radioterapie u dětí - poznání a perspektivy. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta, 2017, roč. 19, č. 6, s. 692-696. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pozdní nežádoucí účinky radioterapie u dětí - poznání a perspektivy
Název anglicky Late side effects of radiotherapy in children - knowledge and perspectives
Autoři ZITTERBARTOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Pavel ŠLAMPA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta, 2017, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30224 Radiology, nuclear medicine and medical imaging
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098800
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky radioterapie; pozdní nežádoucí účinky; redukce toxicity
Klíčová slova anglicky radiotherapy; late effects ; reduction of toxicity
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 17:31.
Anotace
Radioterapie dětských onkologických pacientů je specializovanou součástí komplexní onkologické léčby. Základním principem je přístup k dítěti jako k jedinci s nedokončeným vývojem. Léčba ionizujícím zářením zajišťuje lokální kontrolu nemoci, působí však současně i na vyvíjející se zdravou tkáň. Pozdní nežádoucí účinky radioterapie mohou významně ovlivnit kvalitu života onkologických pacientů na základě negativních změn v tělesném a mentálním vývoji. Souhrnná práce nabízí přehled nejzávažnějších a nejčastěji se vyskytujících pozdních změn indukovaných ionizujícím zářením. Možnosti současné radioterapie v prevenci pozdních nežádoucích účinků spočívají v omezení indikací, v redukci celkové dávky i ozařovaného objemu a v racionálním využívání možností moderních technik ozařování. Nutná je znalost rizik pro jednotlivé orgánové systémy s ohledem na stáří dítěte. Radioterapie u dětí je poskytována pouze v indikacích, kde je její vliv v léčbě nezbytný, v nejnižších účinných dávkách.
Anotace anglicky
Pediatric radiation oncology is a specialized part of complex oncology treatment. The basic principle is access to the child as an individual with incomplete development. Treatment with ionizing radiation provides the local control of the disease, but also has an influence on developing healthy tissue. Late effects of radio- therapy can significantly affect the quality of life of oncological patients due to negative changes in physical and mental development. This article provides an overview of the most serious and most commonly occurring late changes induced by ionizing radiation. The possibilities of contemporary radiotherapy to avoid late effects include limited indications, reduction of the total dose and irradiated target volume, and reasonable use of modern techniques of irradiation. It is important to recognize the risks for each organ system with regard to the age of the child. Radiotherapy in children is provided only if necessary, at the lowest effective doses.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:14