NEČAS, Petr, Iveta DALAJKOVÁ, Pavlína SIONOVÁ, Daniela VOŠAHLÍKOVÁ, Adam ŘÍČKA a Tomáš KUCHOVSKÝ. Termometrie vodních toků na průzkumných lokalitách uložišť radioaktivního odpadu. In Datel,J.V., Tomášek, J. Podzemní voda a společnost, sborník příspěvků XV. hydrogeologického kongresu. Význam inženýrské geologie ve výstavbě, sborník příspěvků III. inženýrskogeologického kongresu. Brno: PřF MU, ČAH a ČAIK, 2017, s. 177-177. ISBN 978-80-903635-5-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Termometrie vodních toků na průzkumných lokalitách uložišť radioaktivního odpadu
Název anglicky Thermometry of watercourses at exploratory sites of radioactive waste disposal sites
Autoři NEČAS, Petr, Iveta DALAJKOVÁ, Pavlína SIONOVÁ, Daniela VOŠAHLÍKOVÁ, Adam ŘÍČKA a Tomáš KUCHOVSKÝ.
Vydání Brno, Podzemní voda a společnost, sborník příspěvků XV. hydrogeologického kongresu. Význam inženýrské geologie ve výstavbě, sborník příspěvků III. inženýrskogeologického kongresu, od s. 177-177, 2017.
Nakladatel PřF MU, ČAH a ČAIK
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-903635-5-7
Klíčová slova česky drenáž podzemních vod, zlomové struktury, typy hornin
Klíčová slova anglicky drainage of groundwater, fautl structures, types of rocks
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Petr Nečas, učo 426865. Změněno: 17. 12. 2017 12:45.
Anotace
V České republice je vytipováno několik průzkumných lokalit pro úložiště radioaktivního odpadu. Mezi faktory určující vhodnost dané lokality pro hlubinné ukládání odpadů patří také její geologická stavba podmiňující intenzitu proudění pozemních vod. Pro posouzení tohoto vlivu byl v zimě 2017 na lokalitách Čihadlo, Magdaléna, Březový potok, Čertovka a Hrádek proveden termometrický průzkum povrchových vodních toků s cílem vyhledat místa drenáže podzemních vod. Během tohoto průzkumu byla na vodních tocích měřena teplota a konduktivita. Tato měření společně se souvislou sněhovou pokrývkou umožnila identifikovat desítky přítoků podzemních vod. Poloha, teplota a konduktivita těchto přítoků byla korelována s podrobnými geologickými mapami. Tak byla ověřena závislost výskytu přítoků podzemních vod na přítomnosti zlomových systémů různých směrů či určitých typů hornin. To následně umožnilo relativní zhodnocení těchto geologických prvků z hlediska intenzity proudění podzemních vod.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 06:21