BOHATÁ, Šárka a Vlastimil VÁLEK. Zobrazovací metody. Onkologická revue. Praha: Current Media, s.r.o., roč. 2017, č. 2, s. 12-19. ISSN 2464-7195. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zobrazovací metody
Název anglicky Imaging methods
Autoři BOHATÁ, Šárka (203 Česká republika, garant, domácí) a Vlastimil VÁLEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Onkologická revue, Praha, Current Media, s.r.o. 2017, 2464-7195.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30224 Radiology, nuclear medicine and medical imaging
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098886
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky výpočetní tomografie; endoskopická ultrasonografie; magnetická rezonance; PET/CT; PET/MR; kolorektálni karcinom; staging; odpověď na léčbu
Klíčová slova anglicky computed tomography; endoscopic ultrasound; magnetic resonance imaging; PET/CT; PET/MRI; colorectal cancer; staging; therapy response
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 18:39.
Anotace
Pro primární diagnostiku koiorektálního karcinomu je zlatým standardem kolonoskopie spojená s biopsíí. Přesný stagíng a předoperační vyšetření jsou pro stanovení optimální léčby koiorektálního karcinomu klíčové, jsou důležitým faktorem při rozhodování o neoadjuvantní léčbě a také determinují prognózu. Nejpřesnější metodou pro hodnocení invaze do rektální stěny je zejména u nižších stadií onemocnění endoskopická ultrasonografie, která se používá především pro T stagíng. Přesnost endoskopické ultrasonografie při T stagíngu závisí na stadiu lokální invaze tumoru, v průměru se pohybuje okolo 85 %. Přesnost nodálního stagingu je okolo 70-75 %. Vyšetření výpočetní tomografií je široce dostupné a rychlé, nicméně není metodou volby pro hodnocení vrstev stěny střeva, proto ho nelze dobře použít, pro lokální staging tumoru a špatně lze na něm hodnotit superficíální nádory. Vyšetření hrudníku, břicha a pánve touto zobrazovací metodou se používá především k hodnocen! vzdálených metastáz. Magnetická rezonance je v rukou zkušeného radiologa metodou první volby pro staging a měla by být povinná při plánování léčby a typu operačního výkonu i při hodnocení léčebné odpovědi. Magnetická rezonance je v současnosti jediná zobrazovací a reprodukovatelná metoda s vysokou specirkitou (92 %) pro předpověď negativního církumferenčního resekčního okraje a pro určení hloubky invaze mimo muscularis propni. U tumorů distálního rekta je stěžejní pro rozhodnutí chirurga, zda je realizovatelný sfinkterý šetřící zákrok čí nikoli.
Anotace anglicky
The golden standard for primary diagnosis of colorectal cancer is colonoscopy together with bíopsy. Exact staging and the preoperative assessment are crucial for optima! management of colorectal carcinoma, influencíng decision makíng in čase of neoadjuvant treatment. and also determlning the prognosis. EUS depicts the anatomie layers of the rectal wall with a high degree of accuracy and thus enables precise determination of the tumor extent in relation to the different. wall layers (T stagíng). EUS accuracy ís about 85% for T stagíng and 70-75% for nodal stagíng. Compared with the other commonly ušed techníques, CT scan is more largely accessíble, faster, inexpensive and less operator-dependent, hovvever CT is not ťne first choíce method for local staging, because the definition of the bowel wall layers is not possible, but is oné of the preferred tools to evaluate mainly distant spread, because of íts high reproducibility and availabílíty. High-resolution MŘI in hands of experienced radiologist plays a pivotal role and has become atmost mandatory ín the pretreatment assessment of primary rectal cancer. MŘI ís currently the only imaging modality that ís highly accurate (with specificíty 92%) in predicting whether oř not it is likety that a tumor-free margin can be achieved and in determination of the local invasion depth.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 08:01