SLAVÍK, Jan, Tomáš JANÍK, Petr NAJVAR a Klára ULIČNÁ. Kazuistiky v transdidaktickém přístupu. In Jan Slavík, Jana Stará, Klára Uličná, Petr Najvar. Didaktické kazuistiky v oborech školního vzdělávání. Brno: Masarykova univerzita, 2017, s. 11-46. Pedagogický výzkum v teorii a praxi 44. ISBN 978-80-210-8758-3. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-8768-2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kazuistiky v transdidaktickém přístupu
Název česky Kazuistiky v transdidaktickém přístupu
Název anglicky Case studies in the transdidactic approach
Autoři SLAVÍK, Jan (203 Česká republika, domácí), Tomáš JANÍK (203 Česká republika, garant, domácí), Petr NAJVAR (203 Česká republika, domácí) a Klára ULIČNÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, Didaktické kazuistiky v oborech školního vzdělávání, od s. 11-46, 36 s. Pedagogický výzkum v teorii a praxi 44, 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/17:00098978
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-8758-3
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-8768-2017
Klíčová slova česky didaktická kazuistika; klinická věda; transdidaktický výzkum
Klíčová slova anglicky didactic case study; clinical field; transdidactic research
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 5. 4. 2018 12:44.
Anotace
V první části kapitoly jsou didaktické kazuistiky charakterizovány v širším kontextu klinické vědy, která není záležitostí pouze didaktiky nebo pedagogiky, ale týká se všech akademických disciplín, jejichž poznání je v úplnosti zhodnoceno teprve prostřednictvím příslušné profesní oblasti, typicky lékařství, práva či architektury. Rozdíly v pojetí kazuistik v těchto různých doménách jsou nahlíženy s oporou o rozlišení „technologického a „hermeneutického“ přístupu k výzkumu a jeho vazbám na teorii. Ve druhé části kapitoly je v kondenzované a zestručněné podobě shrnuta linie výkladu transdisciplinárního přístupu ke zkoumání a zlepšování výuky, jež byla do větších podrobností rozvedena v knize Transdisciplinární didaktika. Cílem tohoto shrnujícího náhledu je nabídnout čtenářům ucelený přehled hlavních bodů, které poskytují argumentační oporu pro transdidaktickou teorii a pro nahlížení na její souvislosti se vzdělávací praxí zachycenou v didaktických kazuistikách. Výklad je veden s oporou o pojmy podrobně objasňované již v knize Transdisciplinární didaktika a zde znovu připomenuté: replikace teoretického konstruktu, instrumentální praxe, obsah vzdělávání, hloubková struktura výuky, didaktická kazuistika, ontodidaktická a psychodidaktická perspektiva a reciprocita perspektiv. Pojmový aparát užívaný v obou knihách je poté přehledně (graficky) shrnut v pojmové mapě transdidaktického přístupu ve třetí části kapitoly.
Anotace anglicky
In the first part of the chapter, the case study is first introduced as a research tool in clinical fields. It is pointed out that the case study is a unique way of capturing professional experience. As such, it can then serve as a very specific means of sharing professional knowledge, especially in clinical fields. In the second part of the chapter, attention is devoted to the case study of instruction as a tool in transdisciplinary research in didactics and also in professional development of teachers. Transdidactic research makes use of the fact that case studies of instruction make it possible to see relational changes in how the learning environment is developed. Case studies of instruction are empirically grounded in facts about instruction and it is how these facts are conceived that influences the conception and development of the case study. Towards the end of this part the Model of deep structure of instruction is introduced as a fundament for the replication of transdidactic theory. The transdidactic approach that makes use of the 3A procedure is also briefly introduced. This part aims to show how case studies of instruction aid to bridge pedagogical theory and practice. The third part of the chapter is in fact simply a map of theoretical concepts that bear relevance in the transdidactic theory. These include content, context and cotext; objectivity, subjectivity and intersubjectivity; content transformation and reciprocity of perspectives; learning environment and learning task, didactic excellence and didactic formalism.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:16