ZIGMUNDOVA, Veronika, Tomas KOMPRDA, Jana NEUWIRTHOVÁ, Břetislav GÁL a Veronika ROZIKOVA. Effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of rats. Online. In Radim Cerkal, Natálie Březinová Belcredi, Lenka Prokešová, Patrik Vacek. MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference. Brno: Mendel University in Brno, 2017, s. 584-589. ISBN 978-80-7509-529-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of rats
Název česky Efekt přidání vybraných olejů do diety na obsah mastných kyselin v jaterní tkáni potkanů
Autoři ZIGMUNDOVA, Veronika (203 Česká republika), Tomas KOMPRDA (203 Česká republika), Jana NEUWIRTHOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Břetislav GÁL (203 Česká republika, domácí) a Veronika ROZIKOVA (203 Česká republika).
Vydání Brno, MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference, od s. 584-589, 6 s. 2017.
Nakladatel Mendel University in Brno
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW [online]
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00099013
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7509-529-9
UT WoS 000440194500104
Klíčová slova anglicky fatty acids; liver tissue; rats; gas chromatography
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 8. 2018 11:23.
Anotace
The aim of this experiment was to evaluate the effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of model animals (rats). Animals were divided into four groups and fed daily ad libidum with basic feed mixture enriched of 6% selected oils. Palm oil (control group), fish oil and Schizochytrium alga oil DHA (test groups), safflower oil (negative control) were used. At the end of the experiment liver tissue of rats was removed. Fatty acids representation in liver tissue was determined by gas chromatography. It was concluded that composition of fatty acids in the diet correlates with their deposition in liver tissues of rats and may have an effect on regulation of chronic inflammatory diseases.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:12