NEJEZCHLEBOVÁ, Helena a Alena ŽÁKOVSKÁ. Are natural products effective alternatives to synthetic repellents? In Wektory i patogeny w przeszłości i przyszłości. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Are natural products effective alternatives to synthetic repellents?
Autoři NEJEZCHLEBOVÁ, Helena (203 Česká republika, garant, domácí) a Alena ŽÁKOVSKÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Wektory i patogeny w przeszłości i przyszłości, 2017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00099014
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Wektory i patogeny w przeszłości i przyszłości
Změnil Změnila: doc. RNDr. Alena Žákovská, Ph.D., učo 417. Změněno: 8. 1. 2018 11:55.
Anotace
The tick-borne infections are common arthropod-borne diseases in humans and animals, with no exception in both Poland and the Czech Republic. One way to keep nuisance arthropods away from people and animals and to avoid tick-borne infections is the use of repellents. In this study we tested the responses of the locally-captured ticks (Ixodes ricinus L.) to selected plant essential oils as potential repellents.The results of the study show that selected natural products have a significant potential to repel ticks and can be considered as an effective alternative to synthetic repellents.
Anotace česky
Nemoci přenášené klíšťaty se běžně vyskytují jak u lidí, tak zvířat, což platí i v České republice a Polsku. Jednou z možností, jak se vyhnout kontaktu s těmito členovci a přenosu patogenů, je použití repelentů. V této studii jsme testovali reakce klíšťat odchycených ve volné přírodě na vytipované esenciální oleje (potenciální repelenty). Výsledky ukazují, že tyto látky mohou mít významný potenciál v odpuzování klíšťat a mohou být považovány za alternativu k syntetickým repelentům.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 09:23