D 2017

Effect of dietary fatty acid composition on weight of model animals

PESKOVA, Petra, Tomas KOMPRDA, Jana NEUWIRTHOVÁ, Břetislav GÁL, Veronika ROZIKOVA et. al.

Základní údaje

Originální název

Effect of dietary fatty acid composition on weight of model animals

Autoři

PESKOVA, Petra (203 Česká republika), Tomas KOMPRDA (203 Česká republika), Jana NEUWIRTHOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Břetislav GÁL (203 Česká republika, domácí) a Veronika ROZIKOVA (203 Česká republika)

Vydání

Brno, MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference, od s. 723-727, 5 s. 2017

Nakladatel

Mendel University in Brno

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

30200 3.2 Clinical medicine

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14110/17:00099017

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

ISBN

978-80-7509-529-9

UT WoS

000440194500129

Klíčová slova anglicky

obesity; safflower oil; fish oil; DHA; palm oil; Rattus norvegicus

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 22. 8. 2018 11:25, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

he aim of the present study was to compare the effect of diet enriched with 6% fish oil (source of polyunsaturated fatty acids), 6% of safflower oil, 6% of oil from Schyzichytrium microalga oil and the effect of diet enriched with 6% of palm oil (source of saturated fatty acids; control) on weight of model animals. Like model animals were used 48 adult male Rattus norvegicus Wistar Albino. They were divided into 4 groups with 12 animals each and they were fed for 8.5 weeks. They were weighed every week. There were found no significant differences among all diet in feed intake and final live weight at the day of sacrifice. The only significant variety was observed in total weight gain. It was lower in SF-group in comparison with A-group, which is in contrast with our assumption. The duration of experiment was probably too short to show differences among diet interventions.