t 2017

Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems

FRAŇKOVÁ, Eva, Willi HAAS a Simron Jit SINGH

Základní údaje

Originální název

Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems

Autoři

FRAŇKOVÁ, Eva, Willi HAAS a Simron Jit SINGH

Vydání

Německo, 364 s. Human-Environment Interactions, sv. 7, 2017

Nakladatel

Springer International Publishing

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Editorství odborné knihy

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Německo

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Organizační jednotka

Fakulta sociálních studií

ISBN

978-3-319-69235-7

Klíčová slova anglicky

Social metabolism; Local food systems; Sustainability
Změněno: 15. 1. 2018 17:02, Mgr. Eva Fraňková, Ph.D.

Anotace

V originále

This book delves into diverse local food systems and critically assesses their ecological and societal benefits and trade-offs, their limits and opportunities for improving sustainability of food production, and framework conditions which either hinder or promote their development. More and more people with gradually meat heavier diets will demand growth in food production, whilst our increasingly industrialized and globalized agri-food system has already caused serious sustainability problems in the past. This calls for a change in the way we produce, distribute and consume food. A re-emerging debate on food security and food sovereignty seems to support this quest. But what are the promising alternatives to mainstream developments? Such a discussion regarding sustainability of local food systems requires a sound systemic understanding and thus invites a socio-metabolic reading of local cases by analyzing the nexus between material and energy flows as well as land and time use. This approach is needed to complement the so far mostly qualitatively-based local food studies. Applying socio-metabolic approaches to local food systems fosters a better understanding of promises and pitfalls for sustainable pathways in the future.

Návaznosti

GP13-38994P, projekt VaV
Název: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů (Akronym: LOKPOTS)
Investor: Grantová agentura ČR, Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů