SVITÁK, Zbyněk. Diplomatika jedna, ne dvě! In Bláhová, Marie - Holá, Mlada - Woitschová, Klára (eds.). Pomocné vědy historické v současné historiografii a archivnictví. Praha: Karolinum, 2017, s. 103-117. ISBN 978-80-246-3799-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diplomatika jedna, ne dvě!
Název anglicky Diplomatics: One Discipline, not two!
Autoři SVITÁK, Zbyněk.
Vydání Praha, Pomocné vědy historické v současné historiografii a archivnictví, od s. 103-117, 15 s. 2017.
Nakladatel Karolinum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-246-3799-0
Klíčová slova česky diplomatika
Klíčová slova anglicky diplomatics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Zbyněk Sviták, CSc., učo 2073. Změněno: 30. 1. 2018 10:48.
Anotace
Článek se zabývá praktickou existencí dvou rozdílných terminologií, které se postupně vyvinuly pro práci a popis středověkého a novověkého diplomatického materiálu. Důsledkem je postupné vzdalování se diplomatiky středověké a novověké a jejich přetváření v samostatné disciplíny, což je markantní především v německé terminologii (Urkundenlehre; Aktenkunde). Autor nabízí systematiku, která propojuje obě části diplomatiky a chápe ji jako kompaktní vědeckou disciplínu, jejíž předmět, cíl i metody a pracovní postupy jsou stejné, ať se potýkáme s materiálem středověkým, novověkým nebo moderním. Navrhované rozdělení si klade za cíl odstranění terminologických nedorozumnění.
Anotace anglicky
The article focuses on the existence of two different terminologies that envolved in the course of time in order to work with and describe medieval and early modern diplomatic material. This resulted in the gradual growing apart of medieval diplomatics from early modern diplomatics and their turning into independent disciplines, which is particularly apparent in German terminology (Urkundenlehre vs. Aktenkunde). The author offers a new system connecting both parts of diplomatics and he regards it as a single scholarly discipline whose object, aim, methods of inquiry and procedures are the same, regardless of the possible differences in examining medieval, early modern or modern material. The proposed solution aims at an elimination of terminological misunderstandings.
Návaznosti
MUNI/A/1087/2016, interní kód MUNázev: Tradice a inovace v e zpřístupňování historických pramenů III
Investor: Masarykova univerzita, Tradice a inovace v e zpřístupňování historických pramenů III, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 11. 9. 2024 19:44