RADOVÁ, Irena. Oslava božstva s humorem: Kallimachovy hymny. In Hortus Graeco-Latinus Cassoviensis II, Košice. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Oslava božstva s humorem: Kallimachovy hymny
Název anglicky Praising gods with humor: Callimachus and his hymns
Autoři RADOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Hortus Graeco-Latinus Cassoviensis II, Košice, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00099467
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Kallimachos; hymny; Afrodíté; Héraklés; humor
Klíčová slova anglicky Callimachus; hymns; Aphrodite; Heracles; humor
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 3. 4. 2018 10:28.
Anotace
Hymnus jako žánr určený k oslavě boha bývá prvoplánově asociován s vážností a uctivým přístupem k traktovanému božstvu. Již v řecké literatuře archaického období se však můžeme v některých básních o bozích setkat s humornými prvky (např. Hom. Od. VIII, 256nn. a některé homerské hymny – u nich ovšem není jistá datace, proto nemusejí nutně patřit právě tomuto období) a nevyhnul se jim ani arcibásník helénistického období Kallimachos. Ten je znám především jako ten, kdo udával trendy v soudobé poezii, a mimořádný učenec v mnoha oborech. Jeho hymny však dokazují, že byl i člověkem s jemným smyslem pro humor, alespoň pokud se poezie týče.
Anotace anglicky
Hymns are primarily associated with a serious and respectful approach to the gods in question. However, there are also some humorous moments to be found in some poems about the gods in the Greek literature of the archaic period (for example: Homer, VIII, 256ff. and some Homeric hymns). And apparently Callimachus, the leading poet of the Hellenistic period, did not avoid this approach either. He is known above all as the one who gave a trend in contemporary poetry, and an extraordinary scholar in many disciplines. His hymns, however, prove that he was also a man with a fine sense of humor, at least in terms of poetry.
Návaznosti
MUNI/A/1020/2016, interní kód MUNázev: Interdisciplinární zkoumání antických jazyků, jejich literatur a příslušných kultur – 2017 (Akronym: Staré filologie 2017)
Investor: Masarykova univerzita, Interdisciplinární zkoumání antických jazyků, jejich literatur a příslušných kultur – 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 01:12