STUCHLÍKOVÁ, Ľubica, Peter BENKO, František JANÍČEK, Ondrej POHORELEC a Jiří HRBÁČEK. ENGINEERING EDUCATION AND SCIENCE & TECHNOLOGY POPULARIZATION AMONG YOUNGSTERS SUPPORTED BY IT. In Šárka Hošková-Mayerová a Miroslav Hrubý. Matematika, informačni technologie a aplikované vědy (MITAV 2017). Brno: Univerzita obrany Brno, 2017, s. 226-234. ISBN 978-80-7231-417-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ENGINEERING EDUCATION AND SCIENCE & TECHNOLOGY POPULARIZATION AMONG YOUNGSTERS SUPPORTED BY IT
Název česky Vzdělávání a popularizace vědy a techniky pro děti a mládež s podporou IT
Autoři STUCHLÍKOVÁ, Ľubica (703 Slovensko, garant), Peter BENKO (703 Slovensko), František JANÍČEK (703 Slovensko), Ondrej POHORELEC (703 Slovensko) a Jiří HRBÁČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Matematika, informačni technologie a aplikované vědy (MITAV 2017), od s. 226-234, 9 s. 2017.
Nakladatel Univerzita obrany Brno
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14410/17:00099914
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7231-417-1
Klíčová slova česky elektrotechnika; digitální domorodci; e-learning; vzdělání; vědecká technologie popularizace
Klíčová slova anglicky electrical engineering; digital natives; e-learning; education; science & technology popularization
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Jiří Hrbáček, Ph.D., učo 2454. Změněno: 12. 3. 2018 11:36.
Anotace
Modern information technologies have created a great deal of new opportunities in the field of education. E-leaming is a very popular form of education, and its potential is an excellent tool not only for transferring knowledge, research results, and latest knowledge into the learning process, but also an effective tool to increase the interest of young people in science and technology. We have therefore created the Learning Student Portal "elearncentral" to enhance the quality and effectiveness of traditional teaching methods. Since 2004, this portal has been continuously used, as part of blended learning at the Slovak Technical University in Bratislava and since 2009 also in the field of popularization of science and technology among children and young people. This contribution presents our practical secrets in the design, realization and implementation of interactive eLearning projects available on the elearncentral portal. Interactive online / offline projects created with interactive interactivity, multimedia features, animation, tests and discussion forums. The design of popularization courses to get to know the public with the chosen theme must be 'very attractive' and the language must be very pleasant, l'ahko understandable and clear. Based on these facts, we decided to prefer the use of many illustrative diagrams and illustrations demonstrating basic features before complicated explanations when creating these e-learning projects. For users, we have created options for a spouse. We also provide a summary of her outings. The work mentioned in this article was supported by the Kega Agency of the Ministry of Education, Science, Research and Sport of the Slovak Republic under grant 020STU-412015.
Anotace česky
Moderní informační technologie vytvořily nové možnosti v oblasti vzdělávání. E-leaming se stává velmi oblibenou formou vzdělávání, přičemž má potenciál být vynikajícím nástrojem nejen pro transfer znalostí, výsledků výzkumu a nejnovějších poznatků do vzdělávacího procesu, ale také pro efektivní nástroj pro zvýšení zájmu mladých I'udí o vědu a techniku. Vytvořili jsme proto vzdělávací portál pro studenty "elearncentral" s cílem zvýšit kvalitu a efektivitu tradičních metod výuky. Tento portál je od roku 2004 stále využíván, v rámci smíšeného učení na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě a od roku 2009 i v oblasti popularizace vědy a techniky mezi dětmi a mladými lidmi. V tomto příspěvku jsou prezentovány naše praktické skrisenosti v navrhování, realizaci implementace interaktivních e-learningových projektů dostupných na portálu "elearncentral". Nami vytvořené interaktivní online / offline projekty s plnou interaktivitou, multimediálními prvky, animací, testy a diskusními. Dizajn popularizačních kurzů pro seznámení veřejnosti s vybranou tématikou musí být velmi atraktivní a také jazyk musí být velmi příjemný, l'ahko pochopitel'ny a jasny. Vycházejících z uvedených skutečností jsme se rozhodli při tvorbě těchto e-learningových projektů upřednostňovat používání mnoha ilustrativních schém a obrázků, které demonstrují základní vlastnosti před komplikovanými vysvětleními. Pro uživatele jsme vytvořili možnosti spetnej vezby. V prispevku uvádzame i zhmutie jeho vystupů. Práce uvedená v tomto článku byla podpořena agenturou Kega Ministerstva školství, vedy, výzkumu a sportu Slovenské republiky v rámci grantu 020STU-412015.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 01:15