VETRÁKOVÁ, Ľubica, Vít VYKOUKAL a Dominik HEGER. Comparing the acidities of aqueous, frozen, and freeze-dried phosphate buffers: Is there a "pH memory" effect? International Journal of Pharmaceutics. AMSTERDAM: ELSEVIER SCIENCE BV, 2017, roč. 530, 1-2, s. 316-325. ISSN 0378-5173. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.08.005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Comparing the acidities of aqueous, frozen, and freeze-dried phosphate buffers: Is there a "pH memory" effect?
Autoři VETRÁKOVÁ, Ľubica (703 Slovensko, domácí), Vít VYKOUKAL (203 Česká republika, domácí) a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání International Journal of Pharmaceutics, AMSTERDAM, ELSEVIER SCIENCE BV, 2017, 0378-5173.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.862
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00100008
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.08.005
UT WoS 000410643800034
Klíčová slova anglicky Protein cryopreservation; Freezing; Lyophilization; pH shift; Freezing stress; pH memory; Formulation buffers
Štítky NZ, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Nicole Zrilić, učo 240776. Změněno: 30. 3. 2018 15:23.
Anotace
The concept of "pH memory" has been established in the literature for the correlation between the pH of a pre-lyophilization solution and the ionization state of freeze-dried powder (lyophile). In this paper, the concept of "pH memory" is explored for the system of an aqueous solution, a frozen solution, and a lyophile. Sodium and potassium phosphate buffers in the pH range of 5-9 were frozen and lyophilized with sulfonephthalein indicators as acidity probes, and their Hammett acidity functions were compared to the initial pH of the aqueous solution. The results show that the acidities of the lyophiles are somewhat changed compared to the initial pHs, but the acidities in the frozen state differ more substantially. The Hammett acidity functions of the frozen buffers were found to be markedly dissimilar from the initial pH, especially in the sodium phosphate frozen at 233 K, where an increase in the initial pH led to a decrease in the Hammett acidity function of the frozen state at a certain pH range. The large acidification observed after freezing the sodium phosphate buffer was not detected in the lyophiles after the sample had been dried; the phenomenon is explained considering the formed crystals analyzed by X-ray powder diffraction. The results suggest that monitoring the final acidity of a lyophile is not sufficient to predict all the acidity changes throughout the whole lyophilization process. The importance of well-controlled freezing and lyophilization conditions follows from the results of the research.
Návaznosti
ED2.1.00/19.0382, projekt VaVNázev: CETOCOEN UPgrade
LM2011028, projekt VaVNázev: RECETOX ? Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, RECETOX Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
LO1214, projekt VaVNázev: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Akronym: RECETOX)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 20:07