SKORŠEPA, Marko a Rostislav MELICHAR. Tektonická analýza okrajového zlomu blanenského prolomu. Online. Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku. Brno: Masarykova univerzita, 2017, roč. 24, 1-2, s. 31-34. ISSN 1212-6209. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/GVMS2017-1-2-31. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tektonická analýza okrajového zlomu blanenského prolomu
Název česky Tektonická analýza okrajového zlomu blanenského prolomu
Název anglicky Tectonic analysis of marginal fault of Blansko trough
Autoři SKORŠEPA, Marko (703 Slovensko, garant, domácí) a Rostislav MELICHAR (203 Česká republika, domácí)
Vydání Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku, Brno, Masarykova univerzita, 2017, 1212-6209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10505 Geology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00100035
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/GVMS2017-1-2-31
Klíčová slova česky zlom; přesmyk; blanenský prolom; tektonika; kinematika
Klíčová slova anglicky fault; thrust fault; Blansko trough; tectonics; kinematics
Štítky NZ, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Marko Skoršepa, učo 423646. Změněno: 21. 2. 2018 13:29.
Anotace
Pískovna, ve které probíhal výzkum je situovaná jihozápadně od obce Dolní Lhota, která leží severně od města Brno. Pískovna odkrývá ve svoji jihozápadní části tektonický kontakt křídových sedimentů blanenského prolomu a brněnského masivu, který postupně zarůstá, takže v současnosti je jedna z posledních šancí pro studium tohoto tektonického zlomu. Blanenský prolom je vyplněn křídovými sedimenty s téměř subhorizontální vrstevnatostí. Prolom křídových sedimentů je proti granodioritu brněnského masivu omezený zmíněným zlomem směru SZ-JV se sklonem k jihozápadu. Křídové sedimenty mají u zlomu překocenou vrstevnatost strmě ukloněnou k jihozápadu, což je způsobeno ohnutím a vyvlečením vrstev podél zlomu. Navíc byla na studovaném místě nalezena také vrstevnatost strmě ukloněná jjv. směrem. Při studiu anizotropie magnetické susceptibility deformovaných jílů jádra zlomu byla zjištěna magnetická lineace K1 v horizontální pozici ve směru JZ-SV. Směr K2 se uklání k jihovýchodu a póly k magnetické foliaci (K3) ukazují, že magnetická foliace je mírně ukloněná převážně jjv. směrem, což odpovídá i naměřené vrstevnatosti v daném bodě. Dá se tedy usuzovat, že vrstevnatost v daném bodě a výstupy z AMS byly ovlivněné nějakým drobným příčným zlomem, podél kterého vedly deformace k vzniku anomálních orientací struktur. Takový systém příčných zlomů ve směru JZ-SV byl popsaný Havířem (1998).
Anotace anglicky
Sand quarry under study is situated in the western surroundings of Dolní Lhota village north of Blansko town. The quarry uncovers interested tectonic contact of Blansko Trough and the Brno Massif, which may be damaged during some time. So, this work may be one of last possibilities to study the fault core. Blansko Trough is fulfilled by Cretaceous sedimentary rocks with almost subhorizontal bedding. The trough is limited by reverse marginal fault with granodiorite of the Brno Massif. Cretaceous sediments near the fault have overturned bedding steeply inclined to the southwest, which is caused by the bending and dragging along the fault striking in NW–SE direction with inclination to the SW. In addition, there was found bedding of Cretaceous sediments steeply dipping to SSE at that point. Magnetic lineation K1 detected by analysis of anisotropy of magnetic susceptibility (AMS) in the deformed clays was subhorizontal trending in SW–NE. K2 is inclined to the east and poles of the magnetic foliation (K3) are showing that the magnetic foliation is moderately dipping mainly to SSE, which corresponds with bedding measured at that point. It can be concluded that bedding at that point and outputs of AMS were affected by some minor transversal fault, along which deformations led to the anomaly oriented structures.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 12:44